‘Τροχάδην’ για τη δόση του 1 δισ. με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο

‘Τροχάδην’ για τη δόση του 1 δισ. με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο
Συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015,για την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ημερομηνίες ορόσημο για την Αθήνα η 7η και η 11 Δεκεμβρίου. Γιατί ζητά πίστωση χρόνου η κυβέρνηση και γιατί σφυρίζουν αδιάφορα οι δανειστές. Σε πλήρη εξέλιξη ο Μαραθώνιος για την εφαρμογή της δεύτερης λίστας με τα 13 προαπαιτούμενα

Μόνο σύμμαχος της κυβέρνησης και δη του οικονομικού επιτελείου δεν αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο χρόνος, καθώς έχει η κλεψύδρα γύρισε και πάλι ανάποδα.

Η έλευση του Δεκεμβρίου είναι γεγονός και τα χρονοδιαγράμματα για την Αθήνα έχουν καταστεί ξανά ασφυκτικά. Δύο είναι οι άμεσες ημερομηνίες – ορόσημο για τη διαπραγμάτευση, από τις οποίες θα κριθούν πολλά για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και για μια σειρά από άλλα καίρια ζητήματα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.

Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, καθώς παρά το γεγονός πως δεν αναμένονται σοβαρές αποφάσεις για την Ελλάδα, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως οι υπουργοί Οικονομικών θα αξιώσουν απτά αποτελέσματα από την εφαρμογή της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα. Το Eurogroup της Δευτέρας συμπίπτει χρονικά και με την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών.

Δυσκολότερη ωστόσο ημερομηνία για την κυβέρνηση αναδεικνύεται η 11η Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει και να έχει ψηφίσει, αλλά και να εφαρμόσει το δεύτερο πακέτο με τα 13 προαπαιτούμενα, προκειμένου να μην καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και απαιτηθούν – σε μεταγενέστερο χρόνο – πολιτικές αποφάσεις για την καταβολή της (εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν έχει χορηγηθεί).

Τα μηνύματα των δανειστών για τις προθεσμίες αυτές είναι πιο σαφή από ποτέ, ωστόσο, από την πλευρά της, η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της – δεν είναι τίποτα περισσότερο από μερικά 24ωρα – είναι ελάχιστος. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ζητά πίστωση χρόνου μιας περίπου ακόμη εβδομάδας – ήτοι έως τις 18 Δεκεμβρίου – προκειμένου να προλάβει να εφαρμόσει το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα. Οι δανειστές όμως, για την ώρα, μοιάζουν να… σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στο αίτημα αυτό.

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών που αναμένεται να ξεκινήσει από την επομένη του Εurogroup – ήτοι την ερχόμενη Τρίτη – θα είναι επίσης σκληρός, αλλά και πλήρως συμπυκνωμένος από άποψη χρόνου.

Όπως άλλωστε άφησαν να εννοηθεί  την Πέμπτη εκπρόσωποι των δανειστών, η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Τον Ιανουάριο θα αρχίσει – αλλά δεν θα τελειώσει άμεσα – και η συζήτηση στους κόλπους του ΔΝΤ για συμμετοχή του, από πλευράς χρηματοδότησης, στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα

– Τα κόκκικα δάνεια (μόνο σε ό,τι αφορά τους φορείς διαχείρισής τους και όχι τις ρυθμίσεις που συνδέονται με την πρώτη κατοικία).

– Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

– Οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

– Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

– Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

– Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.

– Επιτάχυνση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ (αυτοκινητόδρομοι, μετρό κλπ).

– Η απελευθέρωση επαγγελμάτων.

– Μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.

– Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

– Η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, με αιχμή παρεμβάσεις για καύσιμα και ποτά – αναψυκτικά.

– Εφαρμογή του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις.

– Νέο χωροταξικό πλαίσιο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα