Τσακαλώτος: Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου κάνει το χρέος βιώσιμο

Τσακαλώτος: Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου κάνει το χρέος βιώσιμο
Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στην Ολομέλεια της Βουλής για την οικονομία έπειτα από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη , την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο υπουργός οικονομικών παραλλήλισε στην ομιλία του την βιωσιμότητα που βεβαίωνε το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος το 2012 με την υπόθεση του σεξουαλικού σκανδάλου Προφούμο

«Πραγματικά βιώσιμο» καθιστά το ελληνικό χρέος η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σύμφωνα με όσα είπε στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος παρομοίασε την βιωσιμότητα που βεβαίωνε το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος το 2012 με το σκάνδαλο Προφούμο.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η τελευταία συμφωνία είναι καλύτερη από την της 22ας Μαΐου σε τρία βασικά σημεία.

Το πρώτο είναι ότι έθεσε την βάση των μέτρων που θα οριστικοποιηθούν μετά τα μέσα του 2018 . Αυτό συνίσταται όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος στην θέσπιση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα για την περίοδο μετά το 2022. Το μέτρο αυτό συνδυάστηκε με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ευρωπαϊκών αλλά και της περιόδου χάριτος σε συνδυασμό και με την σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Μάλιστα ο υπουργός οικονομικών στον αρχηγό της ΝΔ κ. Κ . Μητσοτάκη τόνισε ότι “είναι σαφές ότι αν έχουμε υψηλή ανάπτυξη τότε θα χρειαζόμαστε και μικρότερη βοήθεια για την ελάφρυνση του Χρέους”. Μάλιστα για να δώσει ένα γλαφυρό παράδειγμα:

«Αν έχουμε 40% ρυθμό ανάπτυξης εξοφλούμε το χρέος το 2027 αν έχουμε 20% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2046 και θα έχει εξοφληθεί πλήρως το 2052» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Το δεύτερο θετικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι απαλείφθηκε από τα μεσοπροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η έκφραση “αν χρειαστεί” (if necessary) o οποίος παρέμεινε μόνο για τα μακροπρόθεσμα μέτρα και κυρίως την σταθεροποίηση των επιτοκίων μακροπρόθεσμα.

Το τρίτο θετική ήταν ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του προγράμματος και άρα την πιο χαλαρή εποπτεία για την Ελλάδα ενώ παράλληλα δίνει ένα καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές . η οποία όπως είπε δεν θα είναι ούτε βιαστική ούτε και βραχυπρόθεσμη όπως συνέβη το 2014.

Το ΔΝΤ και το σκάνδαλο Προφούμο

Ο υπουργός οικονομικών παραλλήλισε στην ομιλία του την βιωσιμότητα που βεβαίωνε το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος το 2012 με την υπόθεση του σεξουαλικού σκανδάλου Προφούμο. Όπως είπε οι τότε συμμετέχοντας στο σκάνδαλο συμφωνούσαν μεταξύ τους. Έτσι συμφωνούσε για την βιωσιμότητα του χρέους και το ΔΝΤ αφού είχε πρόγραμμα σε εξέλιξη με την Ελλάδα.

Στην ίδια κατεύθυνση απευθυνόμενος στους Βουλευτές της ΝΔ πρότεινε να μην ποντάρουν αντιπολιτευτικά στην μη επιστροφή της ανάπτυξης γιατί θα διαψευστούν. Κατηγόρησε μάλιστα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι βλέπουν το καινούργιο που έρχεται και στα δημοσιονομικά αλλά και στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και αντί να το αποδεχθούν το κατηγορούν απορρίπτοντάς το.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα