Τσακαλώτος: Πολιτική στήριξη στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τσακαλώτος: Πολιτική στήριξη στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Φωτογραφία αρχείου- Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Sooc

"Το κλίμα είναι θετικό, κοιτάμε μπροστά. Τα μάτια μας είναι στραμμένα στο θέμα του χρέους", δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών

«Είναι άλλο ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Ακούσατε ότι όλοι είναι πολύ αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχουμε κάνει. Στην ουσία είπαν ότι η Τρίτη αξιολόγηση έχει πολιτικά τελειώσει. Υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα που μένει να γίνουν, τεχνικής φύσεως κατά βάση», είπε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος του Eurogroup.

«Όλο το κλίμα πολύ θετικό. Τώρα κοιτάμε μπροστά, όχι τόσο στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης, γιατί είναι έτσι και αλλιώς λίγα, αφού το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές. Αλλά στο μέλλον. Γιατί η τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί η ομάδα εργασίας που θα διευκρινίσει τα μέτρα του χρέους με βάση το γαλλικό μηχανισμό και τη ρήτρα ανάπτυξης. Στο ανακοινωθέν είναι θετικό επίσης ότι 1,9 είναι για το «μαξιλαράκι», τους δικούς μας πόρους για να βγούμε από το πρόγραμμα το 2018», είπε.

Ο ίδιος εξήγησε πώς λειτουργεί ο γαλλικός μηχανισμός για το χρέος: θα υπάρχει ελάφρυνση και αν η ανάπτυξη δεν είναι καλή, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση. Αν η ανάπτυξη πάει καλά, όμως, τότε η αποπληρωμή του χρέους θα αυξηθεί.

«Υπάρχει γενική συμφωνία ότι πολλά έχουν γίνει για να βοηθηθεί η ανάπτυξη. Τελευταίους μήνες έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Οπότε, με μια έννοια η αναφορά σε μια ολιστική προσέγγιση αφορά στο να πει στο ΔΝΤ ότι πράγματα γίνονται, αλλά από την άλλη, να δώσει στους επενδυτές την ιδέα πού θέλει να πάει η Ελλάδα», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι να συζητήσουμε για το χρέος με την ομάδα εργασίας και μετά ως το Πάσχα να τεθεί το ζήτημα για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Ερωτηθείς για την προληπτική γραμμή στήριξης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε, ότι «δεν βλέπει οι θεσμοί να έχουν τέτοια όρεξη».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα