Τσιρώνης: Με αυτά τα τρία βήματα θα απογειωθούν οι εξαγωγές

Τσιρώνης: Με αυτά τα τρία βήματα θα απογειωθούν οι εξαγωγές
MOTIONTEAM

Οι τρεις παράγοντες που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνης, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Η πάταξη των ελληνοποιήσεων, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ταυτοποίηση της ευεργετικής ιδιότητας των ελληνικών τροφίμων είναι τα τρία βήματα που θα απογειώσουν τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ.Τσιρώνης, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για την εξωστρέφεια της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, την οποία χαρακτήρισε ως τον πιο σημαντικό εξαγωγικό πυλώνα της χώρας.

Ωστόσο, τρεις παράγοντες, όπως είπε, την κρατούν καθηλωμένη. Δεν έχει εξασφαλιστεί η σταθερή ροή στο διεθνές λιανεμπόριο, δεν υπάρχουν οργανωμένα logistics αγροτικών προϊόντων και η σιδηροδρομική μεταφορά είναι προβληματική λόγω ανεπαρκούς δικτύου. Ο δεύτερος είναι οι ελληνοποιήσεις. “Δεν έχουμε ηλεκτρονικό έλεγχο των ροών, δεν έχουμε επαρκές προσωπικό για τους ελέγχους και δεν μπορούμε να διασφαλισουμε ότι αυτό το μέλι που λέμε ελληνικό και εξάγουμε ως ελληνικό, δεν ήρθε από τη Βουλγαρία και είναι κινέζικο” είπε. Επίσης δεν πιστοποιούνται οι ιδιότητες των ελληνικών προϊόντων. “Οι ολλανδοί κτηνοτρόφοι ξέρουν πως η ελληνική ρίγανη και μόνο αυτή, έχει αντιβιοτικές ιδιότητες, αλλά εμείς δεν το ξέρουμε” είπε.

SHARE: