Βαρουφάκης: Να έρθει η Μέρκελ στην Ελλάδα και να απευθύνει ελπιδοφόρο διάγγελμα στους Έλληνες

Βαρουφάκης: Να έρθει η Μέρκελ στην Ελλάδα και να απευθύνει ελπιδοφόρο διάγγελμα στους Έλληνες
BERLIN, GERMANY - MARCH 23: German Chancellor Angela Merkel and Greek Prime Minister Alexis Tsipras depart after speaking to the media following talks at the Chancellery on March 23, 2015 in Berlin, Germany. The two leaders are meeting as relations between the Tsipras government and Germany have soured amidst contrary views between the two countries on how Greece can best work itself out of its current economic morass. (Photo by Carsten Koall/Getty Images) Getty Images

Ανοικτή πρόσκληση στην Άνγκελα Μέρκελ να έρθει στην Ελλάδα να μιλήσει στους Έλληνες για να τους δώσει ελπίδα, έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης

Στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπερνς στις 6 Σεπτεμβρίου του 1946 αναφέρεται με νέο άρθρο του στο μπλογκ του ο Γιάνης Βαρουφάκης. “Ο Μπερνς με τον λόγο του περί ελπίδας έδωσε την ευκαιρία σε ένα ρημαγμένο έθνος να ονειρευτεί την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την επιστροφή στην ομαλότητα”, αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος σημειώνει ότι επτά δεκαετίες μετά, η Ελλάδα χρειάζεται μια ανάλογη ευκαιρία.

“Η Ελλάδα χρειάζεται ελπίδα”, τονίζει και σημειώνει πως αφθονούν ηθικολογικές αντιρρήσεις, στερώντας στην χώρα μια ευκαιρία να αναγεννηθεί.

“Ζητούν περαιτέρω λιτότητα από μια οικονομία που έχει γονατίσει. Δεν υπάρχει καμία προσφορά για την ελάφρυνση του χρέους, κανένα σχέδιο για ενίσχυση επενδύσεων. Δεν υπάρχει κανένας ελπιδοφόρος λόγος”, σημειώνει.

“Δεν πρέπει οι νέοι να ζουν στο φόβο και να τους λένε πως πρέπει να μορφωθούν σε σχολεία που έχουν ανεπάρκεια ταμειακών διαθέσιμων”, προσθέτει.

“Ελπίδα, ένας ελπιδοφόρος λόγος θα κάνει τη διαφορά τώρα”, επαναλαμβάνει και κάνει λόγο για ελπίδα όχι μόνο για μας αλλά και για τους πιστωτές μας. Αυτή θα είναι η αναγέννηση η οποία θα τερματίσει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών.

“Τι θα πρέπει λοιπόν μια τέτοια δήλωση να περιλαμβάνει”, ρωτάει και απαντά: πως μια ένας τέτοιος λόγος δεν πρεπει να είναι τεχνικός, να αποτελέσει έναν διαχωρισμό από τα τελευταία 5 χρόνια των προστιθέμενων δανείων.

Και ποιος θα είναι ο κατάλληλος “αγγελιοφόρος” κατά τον Βαρουφάκη; “Η Άνγκελα Μέρκελ είτε μιλώντας από την Αθήνα είτε από την Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να υπαινιχθεί μια νέα προσέγγιση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ξεκινά σε μια χώρα που έχει υποφέρει, ένα θύμα τόσο του ελαττωματικού νομισματικού σχεδιασμού της ευρωζώνης όσο και των αδυναμιών της κοινωνίας”, σημειώνει.

“Η ελπίδα ήταν η δύναμη του καλού στη μεταπολεμική Ευρώπη και μπορεί και σήμερα να είναι μια δύναμη θετικής μεταμόρφωσης. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια ομιλία της Μέρκελ από μια ελληνική πόλη”, καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα