Βαρουφάκης: Υπήρχε σχέδιο Χ για την οικονομία. Το Βερολίνο “έκοψε” βοήθεια από την Κίνα

default image

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Αλέξη Παπαχελά. Παραδέχτηκε ότι ηχογραφούσε τα Eurogroup και δήλωσε ότι πως υπήρχε σχέδιο Χ, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απόφαση για το δημοψήφισμα ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες. Τι είπε για τη περιβόητη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup (Vids)

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στον Αλέξη Παπαχελά, αποκαλύπτοντας πως υπήρχε σχέδιο Χ, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Παράλληλα, είπε πως η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία “ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο”. Μάλιστα, αναφερόμενος στις μεγάλες κόντρες που είχε με τους ομολόγους του στα Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.

Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός “ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις [τα] είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα”.

Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.

Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.

Ισχυρίζεται πως αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τί ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή, όμως δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. “Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν”, λέει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.

Διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. “Οχι παράλληλο νόμισμα, αλλά παράλληλο σύστημα πληρωμών”, υποστήριξε.

Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών. “Κανείς δεν προσπάθησε να χακάρει τίποτε, αλλά είναι στη δικαιοδοσία του υπουργού η Γενική Γραμματεία Εσόδων”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.

Προσέθεσε δε ότι το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.

Για την περιβόητη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup τόνισε ότι ενώ στην αρχή είχαν συμφωνήσει να κυλήσουν όλα ομαλά όταν του ετέθη θέμα για την τρόικα τότε απάντησε δεν μπορούσε να αποδεχθεί αυτή την εικόνα απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας με τους τροικανούς να εισβάλουν στα υπουργεία. “Αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί”, είπε ο πρώην υπουργός.”Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι εκνευρίστηκε τόσο πολύ, έσκυψε στο αυτί μου και μου είπε: Μόλις σκότωσες την τρόικα”.

Κουμουτσάκος: Αναμένουμε, με μεγάλο ενδιαφέρον, την απάντηση του κ. Πρωθυπουργού

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τη χθεσινή συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν. 

Μαζί διαχειριστήκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό.

Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία – απολογία του πρώην Υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι πολύ σοβαρό.

Δεν απαντιέται με “κύκλους”.

Όπως όλοι οι Έλληνες, περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Πρωθυπουργό».

Επαναφέρει η Φ. Γεννηματά την πρόταση για Εξεταστική

Επανήλθε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ, στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει “από το 2000 έως σήμερα πώς φτάσαμε ως εδώ”.

Αναλυτικά:

“Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει από το 2000 έως και σήμερα πως φτάσαμε ως εδώ, αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τα όσα αποκαλυπτικά ακούσαμε και χθες βράδυ από τον κ. Βαρουφάκη.

Περιμένουμε τη στάση του κ.Τσίπρα και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζω ότι ο κ.Τσίπρας έσπευσε τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησης μου στη Βουλή, να καλύψει το πολύτιμο asset για τη χώρα , όπως χαρακτήριζε τον κ. Βαρουφάκη.

Επίσης με ενδιαφέρον περιμένουμε αν θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, η ΝΔ με το νέο της αρχηγό κ. Μητσοτάκη.

Οφείλουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια”.

Βενιζέλος: Η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κ. Τσίπρα

«Η συνέντευξη του κυρίου Βαρουφάκη είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κ. Τσίπρα και της ομάδας του», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προσέθεσε: «Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, έπαιξαν όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε και θέλει το γάντζωμα στην εξουσία παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ήθελε να μας πάει στο τρίτο μνημόνιο κρύβοντάς το, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ήταν πιο φιλόδοξος, ήθελε να απειλήσει την ευρωζώνη με διάλυση, χωρίς να καταλαβαίνει ποιο θα είναι το κόστος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις διαδικασίες που γίνονται στην Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος είπε, μεταξύ άλλων:

«Επαναφέρω στην επικαιρότητα την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Ιουνίου του 2015. Πρέπει να συγκροτήσουμε το μεγάλο προοδευτικό κέντρο. Το κέντρο ήταν πάντα κάτι άλλο από τη Δεξιά, ήταν κάτι άλλο από την παραδοσιακή Αριστερά, ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία […] Δεν αρκεί να είμαστε το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι κινήσεις. Πρέπει να είναι ει δυνατόν όλες οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου. Δεν θα τελειώσει η συζήτηση αυτή σε λίγες μέρες, ούτε με την πρώτη άρνηση. Χρειάζεται επιμονή και σοβαρότητα, όχι βιασύνες. Το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν ρόλοι και να περιχαρακωθούν σχήματα, αλλά πρέπει να κερδίσουμε αυτή την ευκαιρία, αυτή τη στιγμή που είναι ιστορική, χάριν της πατρίδας μας».

Ο πρώην αντιπρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Τα λέω αυτά, θέλοντας να τονίσω ότι ο ρόλος μου είναι ο ρόλος του καταλύτη και του θεματοφύλακα αυτής της προσπάθειας, δεν αναζητώ εγώ προσωπικά κάποιον κομματικό ρόλο, εμένα με ενδιαφέρει η στρατηγική της χώρας και με ενδιαφέρει η προοπτική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, με ενδιαφέρει η αναβίωση ενός ισχυρού, πολυσυλλεκτικού, αξιόπιστου κέντρου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα