Βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τη μορφή ‘μίνι’ φορολογικoύ νομοσχεδίου

Βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τη μορφή ‘μίνι’ φορολογικoύ νομοσχεδίου
ο υπουργός οικονολμικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ) Eurokinissi

Κατατίθεται άμεσα στη βουλή, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους δανειστές. Τι θα περιλαμβάνει

Βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα λάβουν τη μορφή ενός «μίνι» φορολογικoύ νομοσχεδίου, αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη βουλή το υπουργείο Οικονομικών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Στόχος του «μίνι» φορολογικoύ νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση μεγάλων φορολογικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Στο νομοσχέδιο είναι πιθανό να συμπεριληφθούν και οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Πιο αναλυτικά:

Τεκμήρια

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τεκμηρίων αναμένoνται διορθωτικές παρεμβάσεις, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή ακίνητα.

Kατά τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή από ακίνητα.

Έσοδα από «μπλοκάκι»

Βελτιωτικές κινήσεις αναμένoνται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι».

Eδικότερα, για όσους είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, προβλέπεται πως για το «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ για τοn μισθό με συντελεστές 22% -42% και ταυτόχρονη φοροέκπτωση 2.100 ευρώ.

Norman Atlantic

Kατά τις ίδιες πληροφορίες, με το νομοσχέδιο θα καταστούν αφορολόγητα τα βοηθήματα που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic.

Aφορολόγητα θα χαρακτηριστούν τόσο το βοήθημα των αυτοκινητιστών στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα βοηθήματα χορηγηθούν με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα