Ξεκινά η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση

Ξεκινά η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση
ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί μαζί με την λύση για το χρέος μέχρι τον Απρίλιο - Στο επίκεντρο τα stress test των τραπεζών, η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις

Τα τελευταία μέτρα πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής μπορεί να γίνουν μέσα στην άνοιξη αλλά δεν θα είναι… περίπατος.

Σε επίπεδο θεσμών θα έχουμε αλλαγή φρουράς στο επικεφαλή της ομάδας του ΔΝΤ αφού την θέση της κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου θα πάρει ο κ Πήτερ Ντόλμαν με όλη την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να περιμένει ένα πρώτο δείγμα γραφής από το νέο μέλος του «κουαρτέτου» με δεδομένο ότι το Ταμείου επιμένει ότι θέλει να είναι παρόν και να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που έχει με την Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό το Ταμείο επικεντρώνει την προσοχή του σε δύο συν ένα πράγματα.

Σε κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι του Ταμείου λένε ότι περιμένουν από την Ελλάδα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και από τους Ευρωπαίους δανειστές την ελάφρυνση του χρέους.

Όλοι περιμένουν λοιπόν να ακούσουν την θέση του ταμείου για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που περιμένει από την Ελλάδα αφού για θέμα του χρέους είναι γενικά υποστηρικτικό στις συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ Βρυξελλών Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτης.

Εκτός αυτών όμως οι άνθρωποι του Ταμείου επικεντρώνουν την προσοχή του και στις τράπεζες έχοντας την πεποίθηση ότι χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση. Μάλιστα το περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ επέμενε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος συνόλου του ενεργητικού των τραπεζών πριν το τέλος του προγράμματος για υποχωρήσει μόνο με την παρέμβαση της ΕΚΤ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που τα stress test για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα ενώ για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες θα γίνουν στο τέλος του χρόνου. Και σε αυτό το θέμα το οικονομικό επιτελείο περιμένει να αποκρυπτογραφήσει την θέση του Ταμείου για την επόμενη μέρα των τραπεζών.

Έναρξη με ενέργεια – αποκρατικοποιήσεις

Η σημερινή πρώτη ημέρα -εκτός από την ανασκόπηση που γίνεται στην αρχή κάθε αξιολόγησης και έχει το ρόλο του προγραμματισμού- έχει περισσότερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον αφού θα ασχοληθεί με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις αποκρατικοποιήσεις.

Στην συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη θα ανοίξει όλη η βεντάλια των θεμάτων που αφορούν την ενέργεια. Σημείο αναφοράς θα είναι τα επόμενα βήματα για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες και το νομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί πριν ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά το θέμα που είναι σε εκκρεμότητα από την δεύτερη αξιολόγηση, την ρύθμιση των χρεών ύψους 2,4 δις ευρώ επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς την ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά λιανικής ώστε να έχουν περισσότερο χώρο να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες ηλεκτρικής ενέργειας και η απελευθέρωση του φυσικού αερίου.

Αργότερα το απόγευμα θα γίνει συζήτηση για την πλήρη λειτουργία της ΕΕΣΥΠ ( του λεγόμενου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων) αλλά και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει βάλει για φέτος τον φιλόδοξο στόχο για έσοδα ύψους 2,8 δις ευρώ. Ως γνωστό μέσα στο χρόνο θα πρέπει να μπουν οι τελικές υπογραφές για το Ελληνικό και την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας Οδού ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ και να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις στις ενεργειακές εταιρίες ( ΔΕΠΑ ΕΛΠΕ ΔΕΗ ) και την αποκρατικοποίηση της εταιρίας διαχείρισης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα καυτά θέματα όπως το εργασιακό και την μορφή που θα έχουν οι νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις, η υλοποίηση του ασφαλιστικού ,των αλλαγών που έχουν θεσμοθετηθεί για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου, οι νέες αντικειμενικές τιμές και οι αλλαγές που θα φέρουν στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Την Πέμπτη η αυλαία της τρίτης αξιολόγησης

Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών την Πέμπτη θα κλείσει και τυπικά η Τρίτη αξιολόγηση . Μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για Ελληνικό και ΔΕΣΦΑ οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες του Euroworking group την Πέμπτη 1η Μαρτίου θα πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και θα εισηγηθούν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα