Ξεκίνησαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Αύριο κατατίθεται η ελληνική πρόταση

Ξεκίνησαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Αύριο κατατίθεται η ελληνική πρόταση
Andrea Bonetti

Άρχισε ο νέος κύκλος επαφών στις Βρυξέλλες. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη. Και το ΔΝΤ ενώπιον του κρίσιμου τετ α τετ. Αύριο Κυριακή, αναμένεται να κατατεθεί στους Θεσμούς η επίσημη ελληνική πρόταση

Άρχισαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες οι πρώτες επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους, από τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκπροσώπους της. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς βρίσκεται ήδη στην έδρα της επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Αύριο Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς. Σήμερα Σάββατο, η συζήτηση θα επικεντρωθεί πρωτίστως στα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, ενώ στην πρώτη γραμμή των κρίσιμων συζητήσεων θα βρεθεί η αναδιάρθρωση του χρέους.

Στις διαβουλεύσεις παρόντες αναμένεται να είναι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αυτή είναι συναρτημένη με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες.

Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τελικώς στις Βρυξέλλες βρίσκονται και απεσταλμένοι του ΔΝΤ (Πολ Τόμσεν και Ρίσι Γκογιάλ), παρά το γεγονός ότι το Ταμείο είχε επισήμως αποσύρει την αποστολή του από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις την περασμένη Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή, σύσκεψη πραγματοποιείται από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης. Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις εσωκομματικές αντιδράσεις και τον αντίκτυπο που θα έχει η συμφωνία στο εξωτερικό. Κορωνάκης, Φιλης και Βίτσας παρόντες στις συζητήσεις, ενώ και οι υπουργοί Σκουρλέτης και Βούτσης τα “είπαν” για περίπου τρεις ώρες με τον πρωθυπουργό. Στο κυβερνητικό τραπέζι “έπεσαν” τα εργασιακά, αλλά και τα του δημοσίου τομέα (ενδεχομένως και περικοπές που θα μπορούσαν να γίνουν). Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται και η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας που επέστρεψε νωρίτερα στο Μαξίμου μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις απάντησε “είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος”.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επωμιστεί μια επώδυνη αλλά βιώσιμη συμφωνία είτε να ” πει το μεγάλο όχι“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα