Υποχώρηση ΔΝΤ για τις τράπεζες

Υποχώρηση ΔΝΤ για τις τράπεζες
Φωτογραφία αρχείου ASSOCIATED PRESS

Σε συμβιβασμό με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως οδηγείται το ΔΝΤ, ενώ δεν προκύπτει ανάγκη επανεξέτασης του AQR των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων

Πρόωρα στρες τεστ για τις ελληνικές τράπεζες τα οποία θα ολοκληρωθούν πριν από το καλοκαίρι και άρα πριν το τέλος του προγράμματος προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΑΝΤ1, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι το ΔΝΤ κάνει πίσω στο αίτημα για νέα ανακεφαλαιοποίηση και AQR.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι έχει επέλθει συμφωνία με το ΔΝΤ, έπειτα και από μεσολάβηση της ΕΚΤ, για το θέμα των Τραπεζών. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός η συμφωνία θέλει το Ταμείο θα πάψει να ζητά νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και φυσικά νέα αξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού τους με αντάλλαγμα ταχύτερα τεστ κοπώσεως. Πηγές του Ταμείου επιβεβαίωναν τον υπουργό οικονομικών τονίζοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση των τραπεζών και ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν μέχρι και αύριο Παρασκευή σχετικές ανακοινώσεις από τους Ευρωπαίους επόπτες των ελληνικών τραπεζών, ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών που είχαν ως αποτέλεσμα άλλη μια κατάρρευση της χρηματιστηριακής τους αξίας τις τελευταίες ημέρες.

Το ενδεχόμενο πρόωρων στρες τεστ ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες είχε αφήσει ανοιχτό και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντραγκι κατά την ακρόαση που είχε την Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μήνυμα από Δραγασάκη

Μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε άλλωστε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης. Ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα αιτήματα που θέτει το Δ.Ν.Τ ο κ. Δραγασακης  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έκανε ό,τι χρειαζόταν ώστε οι τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες. Το 2015 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς. Την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι ευρωπαικοί θεσμοί. Έκτοτε υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις για τη χώρα και οικονομία».

Δεν υπάρχει κανένας λόγος επανεξέτασης του ενεργητικού(ΑQR) των ελληνικών τραπεζών, καθώς ένα πανευρωπαϊκό στρες τεστ, είναι προγραμματισμένο για το 2018, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. “Ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται (το AQR), δεδομένου του γεγονότος ότι από την ΕΚΤ προγραμματίζεται πανευρωπαϊκά stress test για το 2018” δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι μόνο η ΕΚΤ, ως επιβλέπουσα των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, μπορεί να ζητήσει τέτοια επανεξέταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα