ΥΠΟΙΚ: Ο Παναμάς διαγράφτηκε γιατί θα πάψει να είναι φορολογικός παράδεισος

ΥΠΟΙΚ: Ο Παναμάς διαγράφτηκε γιατί θα πάψει να είναι φορολογικός παράδεισος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο Παναμάς διαγράφτηκε από την λίστα των φορολογικών παραδείσων, αλλά όχι για να γλυτώσουν οι φοροφυγάδες αλλά για να ενταχθεί στην λίστα των χωρών που θα άρουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και θα συνεργάζεται φορολογικά με την ΕΕ

Αυτό απαντά το ΥΠΟΙΚ σε δημοσιεύματα που ήθελαν την Ελλάδα να ψηφίζει την διαγραφή του Παναμά και άλλων επτά χωρών από την λίστα των «φορολογικών παραδείσων» Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την απόφαση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της 23/1/18 για την διαγραφή οχτώ χωρών, (μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς) από την κατηγορία της Ε.Ε των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας τονίζεται ότι υπήρξε εσφαλμένη ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος αυτής της απόφασης και ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων.

“Όπως τονίζεται συνέβη το ακριβώς αντίθετο : Η Ευρώπη πλέον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, πράγμα που είναι πάγια θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που υποστήριζε σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στόχος των πρωτοβουλιών δεν είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν «μαύρες λίστες» με φορολογικούς παραδείσους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αλλά να πιέζονται οι χώρες αυτές για να συμμορφώνονται και να συνεργάζονται σε θέματα φορολογικής δικαιοδοσίας. Και η απόφαση για ενισχυμένη παρακολούθηση, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχο.

Αναφερόμενο στην απόφαση του ECOFIN αναφέρει ότι “To Συμβούλιο διέγραψε 8 περιοχές από τον κατάλογο της ΕΕ με τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της ΕΕ. Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάο, η Μογγολία, o Παναμάς, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία περιοχών υπό στενή παρακολούθηση”.

Οι συγκεκριμένες δηλαδή χώρες:

Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους και οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν συστάσεις της Ε.Ε.

Παρακολουθούνται προσεκτικά και συστηματικά σε όλη την διάρκεια του έτους από την ομάδα “Κώδικας Δεοντολογίας” με την υποστήριξη της ΓΓ του Συμβουλίου και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., ώστε να αξιολογείται η ουσιαστική συμμόρφωσή τους.

​Ειδικά στην περίπτωση της χώρας του Παναμά η οποία μέχρι και την συνεδρίαση Ecofin της 5/12/17[1] βρισκόταν στην επονομαζόμενη μαύρη λίστα κρίθηκε θεμιτό να μετακινηθεί στην λίστα των φορολογικά συνεργάσιμων χωρών που βρίσκονται υπο συνεχή παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα