Υπουργείο Εργασίας: Διασώζεται ο ΕΔΟΕΑΠ, ‘κλείδωσαν’ σύνταξη χηρείας και εξωδικαστικός

Υπουργείο Εργασίας: Διασώζεται ο ΕΔΟΕΑΠ, ‘κλείδωσαν’ σύνταξη χηρείας και εξωδικαστικός

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης σχετικά με το ύψος και τα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας. Παράλληλα πηγές του υπουργείου μετά το πέρας της συνάντησης έκαναν γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία και για τον ΕΔΟΕΑΠ

Στα 384 ευρώ αυξάνεται το πλαφόν για τις συντάξεις χηρείας από 200 ευρώ που είναι σήμερα μετά την συμφωνία που υπήρξε με τους θεσμούς στην ελληνική πρόταση.

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι θεσμοί με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου συμφωνήθηκε η σύνταξη χηρείας να αυξηθεί στα 384 ευρώ όταν ο θανών είχε πάνω από 20 βεβαιωμένα χρόνια υπηρεσίας και τα 360 ευρώ αν είχε μέχρι και 15 χρόνια υπηρεσίας .

Παράλληλα συμφωνήθηκε το επίδομα που δίνεται στα ορφανά τέκνα να είναι αντίστοιχο με αυτό της σύνταξης και να δίδεται απριόρι μέχρι και την ηλικία των 24 ετών ενώ σήμερα ο νόμος προέβλεπε να δίνεται μέχρι την ενηλικίωση ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους .

Αρμόδια πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τόνιζε πριν λίγο ότι παράλληλα υπήρξε συμφωνία και για τα κριτήρια ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για επιχειρήσεις που έχουν χρέη από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ .

Επίσης ανακοίνωσε ότι βρέθηκε λύση για να σωθεί και η επικούρηση αλλά και για τον κλάδο υγείας του ΕΔΟΕΑΠ.

Νωρίτερα είχε αποφασιστεί να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο να μην υπάρξουν περικοπές.

Κλειδί θα αποτελέσει η αποσαφήνιση του ποσού που εξοικονομείται από την ανασκόπηση δαπανών (spending review) που έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά την συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με τους θεσμούς, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ήταν αντίθετοι με το να χρηματοδοτηθούν οι περικοπές που προβλέπονται στα επιδόματα από το πρόγραμμα από το αποτέλεσμα του spending review.

Ωστόσο τόνισαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα ακριβώς κονδύλια εξοικονομούνται από την συγκεκριμένη διαδικασία.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου εργασίας τόνιζε μετά την συνάντηση «όσα περισσότερα πάρουμε από τις περικοπές δαπανών τόσο το καλύτερο. Πρέπει να βρούμε όσα περισσότερα μπορούμε για το παιδί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα