‘Υβριδική’ λύση για το χρέος με γαλλικό …άρωμα

‘Υβριδική’ λύση για το χρέος με γαλλικό …άρωμα

Μέχρι και το τέλος Απριλίου αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική λύση για το χρέος με γέφυρα την γαλλική πρόταση που θα φέρει πιο κοντά τις απόψεις ΕΕ και ΔΝΤ

Το υπουργείο οικονομικών παρακολουθεί και τις τεχνικές συζητήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε Βρυξέλλες Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον . Απόδειξη τούτου αποτελούν και οι δηλώσεις του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW, Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος μίλησε για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εντός του 2018.

Η Ευρωπαϊκή λύση για την ελάφρυνση του χρέους η οποία αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου και να συζητηθεί κατ αρχήν στο Eurogroup της 13 Μαρτίου και στην συνέχεια στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα γίνει από τις 22 έως και τις 24 Απριλίου.

Το πρόβλημα που υπάρχει και θα πρέπει να επιλυθεί είναι το ΔΝΤ αφενός θέλει να παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα ( όπως θέλουν και κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ) αλλά επιμένει στις δικές του απαισιόδοξες προβλέψεις σε ότι αφορά τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας απαιτώντας πιο γενναία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Από την άλλη οι Ευρωπαίοι δανειστές και ειδικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τάσσεται υπέρ της ήπιας λύσης για την ελάφρυνση του χρέους η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το καλοκαίρι του 2016.

Στην κατεύθυνση του να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ την λύση δίνει η Γαλλική πρόταση η οποία ως γνωστό θέλει την σύνδεση των αποπληρωμών των υποχρεώσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αν δηλαδή η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 2% του ΑΕΠ που προβλέπουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετά το 2021 τότε η Ελλάδα θα μπορεί να προεξοφλεί μέρος του χρέους με σταθερά όμως ότι οι πληρωμές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

Αν πάλι δικαιωθεί το ΔΝΤ και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα τότε οι Ευρωπαίοι θα αναλαμβάνουν να λύνουν άμεσα το θέμα αναβάλλοντας πληρωμές τοκοχρεολυσίων για το μέλλον διατηρώντας το πλαφόν των πληρωμών για υποχρεώσεις του χρέους δεν υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

Με την εφαρμογή της Γαλλικής πρότασης στην οποία προσυπογράφει και η ΕΕ αναμένεται να πειστεί το ΔΝΤ και να αλλάξει την αξιολόγηση του για το χρέος χαρακτηρίζοντάς το πλέον βιώσιμο το αργότερο μέχρι και το τέλος του προγράμματος. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο και για τους Ευρωπαίους ώστε να μπορούν να μιλήσουν για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και την Ελλάδα που χρειάζεται ένα έγκυρο πιστοποιητικό βιωσιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος .

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την τελική λύση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα μεταφέρει στην Αθήνα ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα την φορολογία και τα τελωνεία κ. Πιέρ Μοσχοβισί κατά την επίσκεψη του στις 8 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα βέβαια ο Γάλλος επίτροπος θα σηκώσει την αυλαία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος . Την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες θα συνέρχεται η ομάδα εργασίας του Eurogroup για να επικυρώσει την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα