Αντισυνταγματικός ο νόμος για την επιλογή των διευθυντών σχολείων

Αντισυνταγματικός ο νόμος για την επιλογή των διευθυντών σχολείων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθέτημα του 2015 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων

Αντισυνταγματικός κρίθηκε με τη "βούλα" του Συμβουλίου της Επικρατείας ο τρόπος, με τον οποίο επιλέχθηκαν το 2015 οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

Με την υπ' αριθμ. 711/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε πως η απόφαση του τότε υπουργού Αρ. Μπαλτά, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία διενεργείτο με μυστική ψηφοφορία από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας, είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές "της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας".

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι υποψήφιοι "δεν αξιολογούνται με αιτιολογία" καθώς και ότι η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για την επιλογή των υποψηφίων διευθυντών που προβλέπεται "δεν διασφαλίζει την έγκυρη αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατική διαδικασία, δηλαδή κατά τρόπο που καθίσταται ελέγξιμη η ουσιαστική αποτίμηση και άρα δεν είναι πρόσφορη για αξιοκρατική επιλογή των ικανότερων".

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντές σχολείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παράνομες οι απομακρύνσεις των διοικητών των νοσοκομείων

Στο ΣτΕ η Κατερίνα Σαββαΐδου

Δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ κατά του νέου ασφαλιστικού

ADVERTISING

SHARE: