Έρχονται τα διδακτορικά στα ΤΕΙ με αξιολόγηση

Έρχονται τα διδακτορικά στα ΤΕΙ με αξιολόγηση

Πάνω από πέντε ώρες η συνάντηση προέδρων των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας. Ποια τα βασικά σημεία σύγκλισης. Τι δήλωσε στο News 24/7 ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας. Νωρίτερα, η συνάντηση υπουργού με Πρυτάνεις

Διδακτορικά μετά από αξιολόγηση, δωρεάν φοίτηση στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αναλογία 70-30% και όχι 60-40%, κοινή ονοματολογία διοικητικών οργάνων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και επιβεβαίωση της επίσπευσης των διαδικασιών συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αποτελούν μερικά από τα σημεία συζήτησης αλλά και σύγκλισης απόψεων μεταξύ υπουργού και προέδρων ΤΕΙ μετά την ολοκλήρωση της περίπου 6ωρης έκτακτης Συνόδου, στον απόηχο του «ράβε –ξήλωνε» του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τις αντίστοιχες πρυτανικές Αρχές.

«Υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνίας, ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός ήρθε, μας άκουσε και έκανε τις παρατηρήσεις του επί τέσσερις συνεχείς ώρες», δήλωσε στο Νews 24/7 o πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλης Μπρατάκος, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό στοίχημα της διεξαγωγής διδακτορικών διατριβών στα ΤΕΙ μετά από αξιολόγηση, κερδήθηκε. «Πρόκειται για πάγιο και χρόνιο αίτημα. Πλέον πρώτη φορά, παίρνει σάρκα και οστά, εφόσον ο υπουργός προσθέσει την εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο και πλέον τα ίδια τα ΤΕΙ θα μπορούν να εκπονούν διδακτορικά». 

Η κοινή ονοματολογία των διοικητικών οργάνων των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ «είτε αυτοί λέγονται πρυτάνεις, είτε πρόεδροι» (όπως εξηγεί ο κ. Μπρατάκος) προκειμένου να σταματήσει η ακαδημαϊκή υποβάθμιση των ΤΕΙ, οι εξτρά αμοιβές των καθηγητών των τεχνολογικών Ιδρυμάτων που διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα για πάνω από 10 ώρες και η ανάσχεση της δωρεάν φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (παλιά 60-40%, σήμερα μετά από απαίτηση των προέδρων ΤΕΙ θα κυμανθεί στο 70-30%) βρίσκουν σύμφωνο τον Κ. Γαβρόλου, με τους ΕΛΚΕ και την εκλογή των αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο να αποτελούν όπως και στην περίπτωση των ΑΕΙ, το ισχυρότερο «αγκάθι» του μεταξύ τους διαλόγου.

Την ίδια στιγμή, όπως ο ίδιος ο κ. Μπρατάκος επιβεβαίωσε στο News 24/7, με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η γέννηση του νέου Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής μετά από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, καθώς ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή εντός υπουργείου Παιδείας, αλλά και δύο ξεχωριστές στα ενδιαφερόμενα Τεχνολογικά Ιδρύματα, προκειμένου εντός του Ιουλίου να ξεκαθαριστεί το τοπίο για τον αριθμό των τμημάτων που θα συγχωνευτούν. «Οι καρποί μας απέδωσαν. Ήταν ένας διαρκής αγώνας για την καταξίωση του Ιδρύματός μας εδώ και πολλά χρόνια και πλέον η συγχώνευση θα προχωρήσει άμεσα και παρά τις αντιρρήσεις. Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Οι εισηγήσεις μας προς τον υπουργό πρέπει να γίνουν εντός των επόμενων ημερών, ώστε μέσα στον Ιούλιο να γνωρίζουμε επακριβώς πόσα τμήματα θα συγχωνευτούν και πόσα τμήματα θα λειτουργούν στο νέο πανεπιστήμιο». Ζητούμενο παραμένει εάν η συγχώνευση θα αποτελεί άρθρο του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην Γ’ βαθμια ή όχι. «Δεν έχουμε λάβει καμία υπουργική δέσμευση για αυτό».

Μπαράζ συναντήσεων

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με το προεδρείο των Πρυτάνεων στο γραφείο του στο χώρο του υπουργείο και όπως διαφάνηκε, το κλίμα ήταν θετικό. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, και οι δύο πλευρές προέταξαν τις συγκλίσεις που έχουν προκύψει στις τελευταίες συναντήσεις τους, τον διάλογο του υπουργού με τη σύνοδο των Πρυτάνεων κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της και τη σημερινή συνάντηση με το προεδρείο.

«Σήμερα καταφέραμε να κερδίσουμε από αυτόν τον διάλογο σε μία περαιτέρω σύγκλιση σε βασικά θέματα», τόνισε η πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. «Θα ενημερώσουμε τα μέλη της συνόδου και μετά θα κάνουμε τις ανακοινώσεις μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον υπουργό για τη διάθεσή του να συζητά», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε το θετικό κλίμα των συζητήσεων και επανέλαβε ότι υπήρξαν συγκλίσεις. «Στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου ποτέ κανένας νόμος δεν έχει περάσει όπου όλοι να συμφωνούν με όλα, κρατάει ο καθένας τις διαφωνίες του, θα κριθούμε όλοι στο επόμενο στάδιο και μπορεί να διορθωθούν πράγματα και το σημαντικό είναι ότι αρχίσαμε από ένα σχέδιο νόμου και σήμερα το σχέδιο νόμου είναι κατά πολύ βελτιωμένο μετά και από αυτές τις συγκλίσεις και πραγματικά ευχαριστώ τους πρυτάνεις και ιδιαίτερα το προεδρείο των πρυτάνεων», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου, οι διαφορές που παραμένουν – ωστόσο δεν έχουν τον χαρακτήρα «βέτο» – αφορούν τη διαδικασία εκλογής πρυτάνεων και τη ρύθμιση του ασύλου.

Διαβεβαιώσεις μία μέρα πριν και από τη δυτ. Μακεδονία

Την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου επισκέφτηκε και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Ασημόπουλος και η Αναπληρώτρια Προέδρου κ. Παρασκευή Μητλιάγκα όπως και τα Μέλη της Συγκλήτου που υποδέχθηκαν τον υπουργό, του έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον Νόμο που θα κατατεθεί ως το τέλος Αυγούστου στην Βουλή, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις σε κάποια σημεία του, ενώ ο λόγος δόθηκε και στους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος. Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν:

Την πορεία Ιδρύματος και το ρόλο του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας

Το μέλλον των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και την αξιολόγησή τους και ιδιαίτερα των Διακρατικών μετά και την πρόταση για δωρεάν εν μέρει φοίτηση σε αυτά

Τη διεξαγωγή Διδακτορικών Διατριβών

Την ενίσχυση του Ιδρύματος με μέλη ΔΕΠ – ΕΠ

Το ερευνητικό έργο των ΤΕΙ

Το θέμα της συνεργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Την χρηματοδότηση

Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων

Τις σπουδές διετούς φοιτήσεως για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ υπό τον εκπαιδευτικό έλεγχο των ΑΕΙ

Την εξέλιξη των Μελών ΕΔΙΠ και του ποσοστού συμμετοχής τους, όπως και του ΔΠ στις εκλογές των Οργάνων Διοίκησης

Το θέμα της σχέσεως εργασίας των Επιστημονικών Συνεργατών.

Ο υπουργός απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν δίνοντας έμφαση στα γνωστικά αντικείμενα των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και την αποτελεσματικότητά τους στην εκπαίδευση των νέων. Ενώ για τα ΠΜΣ ανέφερε ότι θα υπάρξει κανονικοποίησή τους σε όλη τη χώρα καθώς και ότι ισχύουν από φέτος, όπως είπε χαρακτηριστικά και οι υποτροφίες του ΙΚΥ.

Επίσης είπε ότι θα συσταθούν Επιτροπές για το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΑΕΙ του ΤΕΕ και των εμπλεκόμενων υπουργείων. Στις προθέσεις του υπουργού είναι να δοθεί και η δυνατότητα για τη διεξαγωγή Διδακτορικών Διατριβών στα ΤΕΙ μετά από αξιολόγηση.

Ήταν θετικός για το θέμα της εξεύρεσης μιας φόρμας για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ καθώς και για ακέραια ψήφο αλλά και για την αύξηση του ποσοστού των εκλεκτόρων του Δ.Π. στις εκλογές. Δεσμεύτηκε επίσης και για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Ο κ. Γαβρόγλου στο τέλος της δευτερολογίας του αναφέρθηκε στις δυσκολίες διαπραγμάτευσης των θεμάτων με τους Θεσμούς, όπου σε αξιακά θέματα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πάμε σε λελογισμένες συγκρούσεις», όπως στο θέμα της συμμετοχής των Φοιτητών στα Όργανα Διοίκησης.

Τέλος, για το θέμα της παραβατικότητας στα ΑΕΙ κατέθεσε ο ίδιος, ότι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και για το λόγο αυτό θα συγκροτηθεί μια Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να βρεθεί ένας κώδικας για να περιοριστεί το φαινόμενο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα