Έρευνα: Από τους πιο κακοπληρωμένους στον κόσμο οι Έλληνες εκπαιδευτικοί

ΑΘΗΝΑ-συγκέντρωση εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και πορεία προς τη Βουλή.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-συγκέντρωση εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και πορεία προς τη Βουλή.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στο ναδίρ οι απολαβές Ελλήνων εκπαιδευτικών, μαζί με τη Χιλή, το Ισραήλ και τη Σλοβενία. Τα "γκρίζα" στοιχεία της Global Teacher Status Index που πραγματοποίησε το Varkey Gems Foundation και δημοσιεύει η αμερικανική έκδοση του CNN

Της Μίκας Κοντορούση

Υψηλή εκτίμηση και καλή φήμη λόγω ποιότητας δουλειάς απολαμβάνουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα ωστόσο, παραμένουν οι πιο κακοπληρωμένοι στον κόσμο, μαζί με τη Χιλή, το Ισραήλ και τη Σλοβενία. Την ίδια στιγμή μάλιστα, Έλληνες, Τούρκοι και Ισραηλινοί θεωρούν πως οι δάσκαλοι θα έπρεπε να πληρώνονται 30-40% περισσότερο από όσο θεωρούν ότι πληρώνονται.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Global Teacher Status Index που πραγματοποίησε το Varkey Gems Foundation και δημοσιεύει η αμερικανική έκδοση του CNN. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, όπου οι πολίτες σέβονται και εκτιμούν τόσο τους ανθρώπους που ασκούν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πολίτες από 21 χώρες στον κόσμο και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα σέβονται τους δασκάλους τους περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές και αγγλοσαξονικές χώρες.

«Αυτό που κάνει εντύπωση», υπογραμμίζουν οι ερευνητές σε σχέση με τη χώρα μας, είναι, ότι παρά το μεγάλο ποσοστό εκτίμησης που χαίρει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, οι Έλληνες έχουν την χειρότερη γνώμη για το εκπαιδευτικό τους σύστημα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που μελετήθηκαν, εκτός από την Αίγυπτο. Σημαντικό στοιχείο αν το δει κανείς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της PISA στα μαθηματικά, τη μελέτη και την επιστήμη είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο των υπό μελέτη χωρών. Ανάμεσα στους Έλληνες ερωτηθέντες, το 70% τάσσεται υπέρ του να αμείβονται οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με την επίδοσή τους. Γεγονός που συμφωνεί με το γενικό συμπέρασμα ότι, όσο χαμηλότερες οι εκπαιδευτικές επιδόσεις μιας χώρας, τόσο μεγαλύτερη η υποστήριξη της αμοιβής ανάλογα με την επίδοση».

Όπως υπογραμμίζει το CNN, μεταξύ 2005–2015 οι μισθοί των δασκάλων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί έως και 28%, τη στιγμή που στην Αγγλία και την Πορτογαλία, η μείωση φτάνει μόλις το 10%.

ADVERTISING

SHARE: