Μάθημα όπως λέμε ιδιαίτερο σε Χάλκη – Καστελόριζο

Μάθημα όπως λέμε ιδιαίτερο σε Χάλκη – Καστελόριζο

Όταν το μάθημα στα σχολεία της Χάλκης και του Καστελόριζου θυμίζουν ιδιαίτερο. Τι λένε καθηγητές και μαθητές στο NEWS 247 (Vids)

Με ιδιαίτερο θα μπορούσε αναμφίβολα να θεωρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις το σχολικό μάθημα στη Χάλκη και το Καστελόριζο.

Λιγοστοί οι κάτοικοι και ακόμα πιο λίγα τα παιδιά στα δύο ακριτικά νησιά. Σχολικές τάξεις αποτελούνται κάποιες φορές ακόμα και από έναν μαθητή.

Ορισμένα παιδιά αντιλαμβάνονται και φροντίζουν να αδράξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία που τους δίνεται να έχουν τον καθηγητή τους σε “αποκλειστικότητα”.

Επιχειρώντας να αποκτήσουν γερές βάσεις από νωρίς, θέτουν υψηλούς στόχους και είναι έτοιμα να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

“Έχουμε 18 μαθητές φέτος, 10 παιδιά στο Γυμνάσιο και 8 στο Λύκειο. Ευτυχώς έχουμε όλες τις βαθμίδες τα τελευταία χρόνια και γίνονται μαθήματα σε όλες τις τάξεις. Οι εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή είναι 13, λείπουν δύο καθηγητές.

Το πρώτο που σκέφτεται κάποιος είναι πως υπάρχει αναλογία ένας προς έναν σχεδόν οι καθηγητές προς τους μαθητές”, σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου της Χάλκης στο NEWS 247.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, επισημαίνει πως υπάρχουν από την άλλη πλευρά και τα παιδιά που δεν συνειδητοποιούν την ευκαιρία μη έχοντας γνώση του τι συμβαίνει σε μία μεγάλη πόλη.

“Μη έχοντας αυτό το μέτρο σύγκρισης δεν αξιολογούν και την ευκαιρία που τους δίνεται από τους εκπαιδευτικούς”, υπογραμμίζει.

Η εκπαίδευση μέσα από τα μάτια των μαθητών

Οι μαθητές από την πλευρά τους έχουν συνηθίσει την εκπαιδευτική “μοναξιά”, σημειώνοντας ωστόσο πως έτσι καταλαβαίνουν καλύτερα αυτό που τους διδάσκεται, καθώς οι καθηγητές έχουν τον χρόνο να εστιάσουν στις όποιες ελλείψεις τους δεδομένου.

Η ζωή στο νησί της Χάλκης μπορεί όπως επισημαίνουν να είναι ωραία αλλά δεν είναι ιδανική. “Θα προτιμούσα να βρίσκομαι σε μία πιο μεγάλη πόλη, να έχω περισσότερους φίλους, περισσότερα παιδιά, περισσότερη διασκέδαση, να έχουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα που εδώ δεν μπορούμε”, σημείωσε μαθήτρια της Α’ Λυκείου στη Χάλκη.

Τυχερή σημείωσε πως αισθάνεται σε ένα σχολείο με τόσο λίγα παιδιά άλλη μαθήτρια, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να μάθουν περισσότερα πράγματα.

Οι περισσότεροι μαθητές έχουν ήδη στο μυαλό τους τη φυγή από το νησί, καθώς αισθάνονται πως οι ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης είναι λιγοστές.

Δεν παραλείπουν μάλιστα να αναφερθούν και στα όσα δυσχεραίνουν τις συνθήκες ζωής, όπως τα προβλήματα με το νερό, τον ηλεκτρισμό και τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με αντίστοιχη ματιά βλέπουν και οι μαθητές στο Καστελόριζο την εκπαίδευση και τη ζωή σε ένα ακριτικό νησί, εκφράζοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις την επιθυμία να φύγουν για να σπουδάσουν.

“Μαθαίνεις πιο εύκολα το μάθημα γιατί ο καθηγητής σου δίνει περισσότερη σημασία”, σημειώνει μαθήτρια της γ’ Γυμνασίου που βρίσκεται στην τάξη με τρεις ακόμα μαθητές.

Όσο για τη ζωή στο Καστελόριζο για ένα νέο παιδί επισημαίνει πως δεν έχει τι να κάνει, με τη ρουτίνα να είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα.

“Θέλω να φύγω για να σπουδάσω αλλά όχι για πάντα. Θέλω να ξαναγυρίσω γιατί εδώ έχω συνηθίσει”, σημειώνει.

Η εκπαιδευτική κοινότητα φροντίζει από την πλευρά της να πραγματοποιεί και δραστηριότητες εκτός των ωρών του σχολείου ώστε να υπάρχουν ερεθίσματα για τα νέα παιδιά, με τους μαθητές να ανταποκρίνονται θετικά και παράλληλα να αναπτύσσονται στενές σχέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα