“Μετωπική” στην 4η Νομική και από τους δικηγορικούς συλλόγους

“Μετωπική” στην 4η Νομική και από τους δικηγορικούς συλλόγους
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ίδρυση τέταρτης Νομικής σχολής στην Ελλάδα, μετά τις εξαγγελίες Γαβρόγλου. Τι υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων

Αντίθετοι με την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα, ενώ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά της για συνάντηση, παρά τις επανειλημμένες  προσπάθειες.

Ακόμη, τονίζεται ότι «η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό, και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα». 

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα, ανακοίνωσε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη δυτική Ελλάδα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και δεν αποσαφήνισε την χωροταξική τοποθέτηση του εγχειρήματος, ούτε τον ακριβή χρονικό ορίζοντα ίδρυσης της νέας Σχολής, πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, έκαναν λόγο για πιθανές πόλεις ως έδρα, στην Κρήτη και την Πάτρα, χωρίς ωστόσο όμως αυτό να επιβεβαιώνεται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

Στα «κάγκελα» το ΔΠΘ

Μετά την εξαγγελία για ίδρυση της νέας σχολής, η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εξέδωσε ψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, το ΔΠΘ υπενθυμίζει τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ήδη μεγάλη έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα ήδη υφιστάμενα Νομικά Τμήματα που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο της καθημερινά. Την αντίθεσή τους στην τέταρτη Νομική εξέφρασε άλλωστε και ο δικηγορικός σύλλογος Ροδόπης.

Στο ψήφισμα σημειώνονταν συγκεκριμένα, πως «το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου, είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης», ενώ υπογραμμίστηκε ότι «όλοι οι λόγοι που προ δεκαετιών οδήγησαν στην απόφαση της Νομικής Σχολής μας να άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, όταν επιχειρήθηκε η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να ισχύουν επαυξημένοι. Γι’ αυτό το λόγο, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να προβούν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα