Νέο Πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο υπό απειλές για παραιτήσεις

Νέο Πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο υπό απειλές για παραιτήσεις
eurokoinissi

Αντίθετες φωνές στο προσκήνιο, η απειλή παραίτησης προέδρου ΤΕΙ, μετά την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ποιοι οι αντίθετοι ισχυρισμοί. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο Πανεπιστήμιο

Της Μίκας Κοντορούση

Στο προσκήνιο, οι πρώτες αντίθετες φωνές καθηγητών α’ βαθμίδας, με πρωτοστάτη τον πρύτανη του ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρο Βρυζίδη, ο οποίος χθες Δευτέρα δήλωνε πως σήμερα θα παραιτηθεί, ώστε να διεκδικήσει με συναδέλφους του την απόσυρση σχετικής διάταξης του άρθρου 4 του νέου Σχεδίου για το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η διάταξη αφορά στη διαδικασία πιστοποίησης προσόντων για την ένταξη των καθηγητών α’ βαθμίδας των δύο ΤΕΙ στο νέο Πανεπιστήμιο. Οι διαμαρτυρόμενοι θεωρούν πως ενώ έχουν ήδη κριθεί από εκλεκτορικά σώματα στο παρελθόν, τώρα υποχρεώνονται να επανακριθούν από τριμελή επιτροπή, η οποία σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου θα συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας από μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, με ετήσια μάλιστα και ανανεώσιμη θητεία, ενώ θα διαθέτει και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη.

Επιφυλάξεις από την πλευρά του διατυπώνει και ο πρώην Πρύτανης του ΤΕΙ Αθήνας και μέλος της οκταμελούς Επιτροπής Μιχάλης Μπρατάκος. «Η ακαδημαϊκή κοινότητα των δύο ΤΕΙ από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, μέσω των οργάνων Διοίκησης (Συγκλήτων), γνωρίζει ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αξιολόγησης των καθηγητών. Πώς αιφνιδιαστικά λοιπόν, πρόκυψε η διάταξη αυτή; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει άμεσα να απαντηθεί από το υπουργείο, δείχνοντας ότι διακατέχεται από ειλικρινή διάθεση δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, άλλως θα μείνει η σκιά ότι ‘άλλα λέμε και άλλα πράττουμε’, πιεζόμενοι από διάφορες συντεχνιακές ομάδες», ανέφερε ο ίδιος σε τοποθέτησή του στο esos.gr.

Από την πλευρά του βέβαια, το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει οποιαδήποτε μορφή νέας κρίσης ή εκ νέου πιστοποίησης προσόντων των καθηγητών, λέγοντας πως ακόμη και αν καθηγητές δεν αποκτήσουν πιστοποίηση των προσόντων τους και πάλι δεν θα χάνουν τη θέση τους.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο Πανεπιστήμιο

Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τον Σεπτέμβρη του 2018, ορίζει το σχέδιο νόμου που τέθηκε από χτες Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση, σφραγίζοντας έτσι τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, ώστε να έχει ψηφιστεί έως τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου τα νέα τμήματα που θα προκύψουν, να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι της φετινής σχολικής χρονιάς το καλοκαίρι του 2018.

Με 26 τμήματα από 42 και 5 σχολές, το νέο Ίδρυμα θα λειτουργήσει, με τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας να διατηρούν την αυτονομία τους, ενώ για τα πέντε τμήματα για τα οποία υπήρξε αρχικά εμπλοκή, τελικά προκρίθηκε η ένταξή τους ως κατευθύνσεις στο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών. Αυτά είναι το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας , Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής – Οπτομετρίας),

Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα απαρτίζεται από τις παρακάτω σχολές:

– Σχολή Μηχανικών

– Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών

– Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

– Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και

– Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, τα δύο ΤΕΙ θα λειτουργούν κανονικά, ενώ τα μαθήματα του νέου πανεπιστημιακού Ιδρύματος θα ξεκινήσουν από την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα δύο Ιδρύματα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 να έχουν επιλέξει αν επιθυμούν να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου. Μέχρι  τότε δηλαδή, θα πρέπει να έχουν υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του τμήματος, η οποία και δεν ανακαλείται.

Την ίδια στιγμή, στο σχέδιο νόμου επανέρχεται το θέμα των διετών προγραμμάτων σπουδών. Το πρόγραμμα σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, θα αφορά τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις με τον βαθμό του απολυτηρίου τους σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εντός Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

«Η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί πρωτόγνωρο και σημαντικό εγχείρημα. Σηματοδοτεί την δημιουργία ισχυροποιημένων πόλων ανώτατης εκπαίδευσης με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ, με διαδικασίες διαβούλευσης και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου βασίζεται καταρχήν στην ακαδημαϊκή ποιότητα που έχουν πετύχει τα δύο Ιδρύματα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Στη διαδικασία ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου υιοθετήθηκε η προώθηση συνεργειών και η αποφυγή επικαλύψεων γνωστικών πεδίων», σχολίασαν χαρακτηριστικά, πηγές του υπουργείου Παιδείας για το καινοτόμο εγχείρημα του νέου Ιδρύματος.

Μετεγγραφές: Στην ίδια πόλη, τα αδέρφια φοιτητές

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για μετεγγραφές στα αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και μακριά από την οικία τους, προανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής, κατά τη διεξαγωγή συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2018.

«Είναι απαράδεκτο μία οικογένεια να συντηρεί δύο και τρία σπίτια. Μία αριστερή κυβέρνηση με ευαισθησίες, πρέπει να λύσει το θέμα αυτό. Θα νομοθετήσουμε άμεσα, ώστε καμία οικογένεια να μην συντηρεί πάνω από ένα σπίτι εκτός από αυτό που μένουν», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ήδη από φέτος και συγκεκριμένα από το εαρινό εξάμηνο του 2018.

Υπογραμμίζεται ότι φέτος οι αιτήσεις για μετεγγραφές έφτασαν τις 5. 572, ενώ μετά και τις ενστάσεις, ο αριθμός τους ανέβηκε στις 7.574. Σε αυτές, εάν προστεθούν και οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές, των οποίων τα αιτήματα ξεπερνούν τα 2.000 και  εξετάζονται από ειδική επιτροπή, αντιλαμβάνεται κανείς την έκρηξη αιτήσεων χρόνο με το χρόνο, με το υπουργείο παιδείας πάντως να παραμένει προσηλωμένο στο στόχο της παρεμπόδισης της υποβάθμισης της ακαδημαϊκής διαδικασίας από τα ασφυκτικά κύματα των φοιτητών που «φορτώνονται» κυρίως τα κεντρικά Πανεπιστήμια.

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα