Πανελλήνιες 2018: Ποιες οι αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας για αποφοίτους ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2018: Ποιες οι αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας για αποφοίτους ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές εξετάσεις Eurokinissi

Τα πάνω – κάτω με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για τις σχολές, που ανήκουν σε κοινή ομάδα για αποφοίτους ΕΠΑΛ. Πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές και πώς δικαιολογεί την απόφασή του το υπουργείο Παιδείας. Δείτε συγκριτικό πίνακα με το 2017

Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των μορίων και στους συντελεστές βαρύτητας σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2018-2019 με τροποποίηση της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία μάλιστα θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι αλλαγές αφορούν στην εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές, που είναι κοινές και για τις 12 ειδικότητες ΕΠΑΛ και συγκεκριμένα, για τα τμήματα Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού, τις σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών (Α.Ε.Ν.), τη σχολή Αστυφυλάκων, αλλά και τη σχολή Πυροσβεστών. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και σχολές Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, αλλά και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Από το επόμενο σχολικό έτος, τα κοινά μαθήματα θα έχουν αυξημένη βαρύτητα, σε σχέση με τα μαθήματα Ειδικότητας, το αντιστρόφως ανάλογο δηλαδή από αυτό που ίσχυε μέχρι τις περσινές Πανελλήνιες. «Οι συντελεστές βαρύτητας των 2 κοινών μαθημάτων θα έχουν αυξημένη βαρύτητα σε σχέση με τα 2 μαθήματα Ειδικότητας που είναι διαφορετικά για κάθε τομέα», αναφέρουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να μην οξυνθεί το άγχος και η αγωνία των υποψηφίων για τις φετινές Πανελλήνιες, το αρμόδιο υπουργείο διευκρινίζει ότι «η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19, αντιλαμβανόμενο ότι οι ανακατατάξεις αυτές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δημιουργούν προβλήματα στην προετοιμασία των μαθητών-τριών. Για το λόγο αυτό θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες σχετική τροποποίηση της ΚΥΑ», ενώ εξηγεί ότι: «Με την ΚΥΑ Φ.151/43612/Α5 του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, (ΦΕΚ 983/Β΄/20-03-2018) που αφορά την πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές σχολές κ.λπ., ορίστηκαν διαφορετικά οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για τις σχολές που ανήκουν σε κοινή ομάδα (σχολές δηλαδή, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ από όλους τους τομείς) από συντελεστές που ισχύουν για τις σχολές που έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του κάθε τομέα χωριστά».

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΦΕΤΟΣ

Α. Για τις σχολές, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι κάθε τομέα ξεχωριστά: Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα είναι 1,5 και για τα δύο μαθήματα ειδικότητας 3,5.

Β. Για τις σχολές της κοινής ομάδας που έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι όλων των τομέων των: Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα είναι για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα 3,5 και για τα δύο μαθήματα ειδικότητας 1,5.

Ποιες οι κοινές σχολές με τις αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας:

ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) ΟΠΛΑ

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) ΣΩΜΑΤΑ

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Σ.Μ.Υ.Ν.)

Α.Ε.Ν. ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ

Α.Ε.Ν. ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Σ.Π.Α.

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) Ε.Κ.Π.Α

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΝΑΥΠΛΙΟ) ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ

ΘΕΑΤΡΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΠΑΝ. ΜΑΚΕΔ.

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΡΚΥΡΑ) ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΔΠΘ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΣΕΡΡΕΣ) ΑΠΘ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΑΡΤΑ) Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ

Τι ίσχυε στις Πανελλήνιες 2017

Για το μάθημα των Μαθηματικών συντελεστής 1,5

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας συντελεστής 1,5

Για το α’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5

Για το β’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5

Για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας συντελεστής 1

Για τα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων συντελεστής 2 για τον μέσο όρο των βαθμών τους

Για τα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου Σχεδίου και του Γραμμικού Σχεδίου συντελεστής 2 για τον μέσο όρο των βαθμών τους

Στις πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συντελεστής 2 για τον μέσο όρο των βαθμών τους

Για τον υπολογισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψήφιου/ας αθροίζονται τα γινόμενα του βαθμού κάθε μαθήματος που προκύπτει με τον αντίστοιχο συντελεστή και στη συνέχεια το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το 100. Αν στη συνολική βαθμολογία προκύπτει και δεκαδικό μέρος γίνεται στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα ως ακολούθως: Αν το δεκαδικό μέρος είναι μικρότερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) παραλείπεται. Αν το δεκαδικό μέρος είναι ίσο ή μεγαλύτερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) τότε η συνολική βαθμολογία στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα