Πληρωμές σε δόσεις για τους 6.000 εκπαιδευτικούς στα Δημόσια ΙΕΚ

Πληρωμές σε δόσεις για τους 6.000 εκπαιδευτικούς στα Δημόσια ΙΕΚ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Eurokinissi

Με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για τις δομές λειτουργίας της εκπαίδευσης, η πίστωση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθών σε μη πιστοποιημένους διδάσκοντες στα Δημόσια ΙΕΚ. Πότε θα πληρωθούν οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί. Τι καταγγέλλουν οι ίδιοι.

«Ανάσα» σε περίπου 6.000 απλήρωτους εκπαιδευτικούς στα περισσότερα Δημόσια ΙΕΚ αποφάσισε να δώσει το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, μετά την καταγγελία τους ότι παραμένουν χωρίς μισθό για 8ο μήνα (σ.σ. από τον περασμένο Οκτώβριο του 2017).

Οι εκπαιδευτές υποστηρίζουν ότι το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζει να μην καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους, με τους ίδιους να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν για φωτοτυπίες ή άλλα υλικά που κρίνουν απαραίτητα.

Μάλιστα η πλειονότητα των 6.000 περίπου εκπαιδευτών και ειδικά όσοι έχουν ως αποκλειστική βιοποριστική απασχόληση αυτή των δημόσιων ΙΕΚ ισχυρίζονται ότι, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται στον αέρα η εύρυθμη λειτουργία των ΙΕΚ. «Το κλίμα το οποίο επικρατεί στα δημόσια ΙΕΚ φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστο και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, πολλώ δε μάλλον εν όψει των επικείμενων σε 20 ημέρες τελικών εξετάσεων, επιτείνοντας παράλληλα την προσπάθεια απαξίωσης τους με τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα», αναφέρουν οι ίδιοι.

Την ίδια στιγμή, δεν διστάζουν να μιλήσουν για εμπαιγμό από πλευράς ΥΠΠΕΘ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτές, «οι αρμόδιοι επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για να αιτιολογήσουν την καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών».

Για το θέμα, σχετική δήλωσε έκανε και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός, σημειώνοντας ότι τα ΙΕΚ έχουν οδηγηθεί σε οριακό σημείο. Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μην καταστούν οι σπουδαστές «όμηροι της διαχειριστικής ανεπάρκειας των υπηρεσιών και των Οργανισμών του ΥΠΠΕΘ» – όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πότε και ποιοι προηγούνται στις πληρωμές

Από την πλευρά του πάντως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και με σχετικά γρήγορα αντανακλαστικά, δεσμεύτηκε ότι οι πιστοποιημένοι διδάσκοντες των ΔΙΕΚ θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από τις 27 έως τις 29 Μαΐου και ότι οι πληρωμές μέσω Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για το δεύτερο εξάμηνο 2017 (περίοδος Οκτωβρίου 2017 έως και Φεβρουαρίου 2018) θα πιστωθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Παράλληλα, για τους μη πιστοποιημένους εκπαιδευτές ΔΙΕΚ αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη στο προγραμματισμένο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις Δομές της Εκπαίδευσης, η οποία θα αυξάνει το ωρομίσθιό τους. Αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης, ακόμη και οι μη πιστοποιημένοι εκπαιδευτές θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους.

«Σε κάθε περίπτωση, οι αποπληρωμές του συνόλου των οφειλόμενων αμοιβών για όλους τους εκπαιδευτές ΔΙΕΚ που αφορούν τόσο στο χειμερινό όσο και στο εαρινό εξάμηνο  2017-18, θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου», ανακοινώνει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα