Ποια τα προνόμια για τους φετινούς αποφοίτους ΕΠΑΛ

Ποια τα προνόμια για τους φετινούς αποφοίτους ΕΠΑΛ
Πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ να εξετάζονται στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στο 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής, την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

«Μπόνους» 10% για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για αποφοίτους ΕΠΑΛ, θεσπίστηκε μέσω του νομοσχεδίου. Τα νούμερα που δεν έβγαιναν και οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης οδήγησαν στη γενναιόδωρη αύξηση

Της Μίκας Κοντορούση

Με αυξημένο ποσοστό εισαγωγής θα εισαχθούν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελληνίων από τα ΕΠΑΛ στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής που προστέθηκε στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της βουλής αργά το βράδυ της Δευτέρας, θα ισχύσει μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, ως ειδικό ποσοστό μετάβασης στη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα που ορίζει η συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

«Ειδικά για φέτος το ποσοστό των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που θα εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα είναι 10%. Αν υπολογίσετε το 5% που ισχύει συνολικά για τα Πανεπιστήμια και το 10% για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχουμε μια πολύ σοβαρή και γενναιόδωρη αύξηση του αριθμού των θέσεων για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Θεωρούμε ότι δεν είναι παιδιά ενός ‘κατώτερου Θεού’ και αυτό αποδείχθηκε και στα αποτελέσματα των τελευταίων Πανελλαδικών Εξετάσεων», είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την ομιλία του στη βουλή και λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση στο ειδικό ποσοστό εισαγωγής προκύπτει ακριβώς επειδή η Αττική μένει χωρίς Τεχνολογικά Ιδρύματα και άρα, οι εισακτέοι στο νέο Πανεπιστήμιο πρακτικά θα μειώνονταν.

Πιο αναλυτικά, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, οι θέσεις εισαγωγής για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, χάρη στο αυξημένο ποσοστό από 1% σε 5%, φτάνουν φέτος τις 6.720, δηλαδή 520 επιπλέον θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο λόγω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και της αντίστοιχης πανεπιστημιοποίησής τους, οι θέσεις εισαγωγής στην πράξη, μειώνονται. Δηλαδή από 913 θέσεις που ήταν αθροιστικά για τα δύο ΤΕΙ, τα οποία δέχονταν αποφοίτους ΕΠΑΛ σε ποσοστό 20%, τώρα μειώνονται στις 233 λόγω του ότι το ποσοστό για τα Πανεπιστήμια είναι 5%.

Σημειώνεται επίσης, ότι η γενναιόδωρη αύξηση του ποσοστού εισαγωγής, προέκυψε μετά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, με την αρμόδια Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως να έχει θέσει ερώτημα στη Βουλή σχετικά με τα παιδιά των ΕΠΑΛ Αττικής, τα οποία εν μέσω της σχολικής χρονιάς, έχασαν την ευκαιρία εισαγωγής στο 20% των θέσεων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, λόγω της κατάργησής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα