Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των μαθητών δημοτικού - 'Κόβονται' όσοι έχουν μέσο όρο 4.5

The Thessaloniki Mayor Yiannis Boutari along with students of 67th primary school enter the building to welcome the refugee children. First day at school for refugee children in the 67th Elementary school in Xirokrini district, Thessaloniki, Greece on October 10, 2016. /  , ,   67      .     67  , , 10 2016.
The Thessaloniki Mayor Yiannis Boutari along with students of 67th primary school enter the building to welcome the refugee children. First day at school for refugee children in the 67th Elementary school in Xirokrini district, Thessaloniki, Greece on October 10, 2016. / , , 67 . 67 , , 10 2016. SOOC

Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν στα δημοτικά, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Πότε θα ισχύει αποκλειστικά η περιγραφική βαθμολογία και σε ποιες τάξεις θα συμψηφίζεται με βαθμό επίδοσης

Της Μίκας Κοντορούση

Νέα απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την αξιολόγηση των μαθητών στα δημοτικά, αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Στην υπουργική απόφαση, διευκρινίζονται όσα θα ισχύσουν στη βαθμολογία των μαθητών, την προαγωγή των τάξεων, τις απουσίες, αλλά και την έναρξη και λήξη των τριμήνων.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:

Το σχολικό έτος θα χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Το Πρώτο τρίμηνο θα αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και θα λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο θα αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και θα λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο θα ξεκινά στις 11 Μαρτίου και θα λήγει στις 15 Ιουνίου.

Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου δεν καταχωρίζεται καμία βαθμολογία και οι στήλες για τις πρώτες τάξεις. Κλίμακα βαθμολογίας σε Τρίτη και Τετάρτη

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι στις πρώτες τάξεις (Α' και Β' τάξεις δημοτικού) η βαθμολόγηση θα είναι περιγραφική. Ο δάσκαλος της τάξης με τη λήξη κάθε τριμήνου ενημερώνει τους γονείς των μαθητών για την πρόοδό τους. Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου δεν καταχωρίζεται καμία βαθμολογία και οι στήλες για τις τάξεις αυτές στο εν λόγω βιβλίο παραμένουν κενές. Στο τέλος του διδακτικού έτους συμπληρώνονται με την ένδειξη «Προάγεται» ή «Επαναλαμβάνει την τάξη».

Ωστόσο, δε Γ' και Δ' τάξεις Δημοτικού προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα βαθμολογίας ως ακολούθως: Άριστα (Α), Πολύ καλά (Β), Καλά (Γ), Σχεδόν καλά (Δ). Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου καταχωρίζεται η βαθμολογία με τα σύμβολα των λεκτικών χαρακτηρισμών, δηλαδή με τα κεφαλαία γράμματα Α, Β, Γ και Δ. Η διαδικασία αυτή τηρείται και στους ελέγχους προόδου των μαθητών. Κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων, στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου αναγράφεται μόνο η λέξη «Προάγεται».

Τι προβλέπεται για τις τελευταίες τάξεις

Στις Ε' και Στ' τάξεις Δημοτικού προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα Βαθμολογίας που είναι λεκτική και αριθμητική, ως ακολούθως: Άριστα (9-10), Πολύ καλά (7-8), Καλά (5-6), Σχεδόν καλά (˂5). Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου καταχωρίζεται η βαθμολογία με αριθμητικά σύμβολα.

Αν κατά την εξαγωγή του μέσου όρου της ετήσιας επίδοσης μαθητή κατά μάθημα όσο και του γενικού μέσου όρου όλων των μαθημάτων προκύψει κλάσμα ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιας μονάδας, τότε αυτό λογίζεται ως ακέραια μονάδα και προστίθεται στο ακέραιο μέρος του μέσου όρου. Το κλασματικό αυτό υπόλοιπο παραλείπεται αν είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιας μονάδας.

Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, εάν ο μαθητής έχει μέσο όρο μικρότερο του 4.5, θα αναγκάζεται να επαναλάβει την τάξη.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ:

else

ADVERTISING

SHARE: