Σενάρια μέχρι τελικής πτώσης για τις Πανελλήνιες

Σενάρια μέχρι τελικής πτώσης για τις Πανελλήνιες
Start of the Panhellenic examinations in the 2nd High School of Thessaloniki, Greece on May 16, 2016. / 2 , 16 2016. SOOC

Αντιφατικά μηνύματα από την κυβέρνηση, για το μέλλον των Πανελλήνιων εξετάσεων. Για αλλαγές στο ισχύον εξεταστικό σύστημα και όχι πλήρη κατάργηση των Πανελληνίων, μιλά ο Γαβρόγλου. Μεικτό σύστημα εισαγωγής, προτείνει ο υφυπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Η αντίδραση της ΝΔ

Της Μίκας Κοντορούση

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από το μείζον ζήτημα με κοντά 105.000 άμεσα ενδιαφερόμενους, περί της κατάργησης ή μη των Πανελλήνιων εξετάσεων, αλλά και του χρονικού ορίζοντα εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος. Μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής 2017 και με την κλεψύδρα του χρόνου να μετρά αντίστροφα από την κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο εντός Σεπτεμβρίου και την επικείμενη ΔΕΘ, τα περί πλήρους αποδέσμευσης του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φαντάζουν ακόμη μακρινά. Την ίδια στιγμή, διχασμός επικρατεί ακόμη και στο ίδιο το υπουργείο Παιδείας, με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου να διατείνεται ότι “οι εξετάσεις δεν πρόκειται να καταργηθούν” και τον υφυπουργό Δημήτρη Μπαξεβανάκη να προαναγγέλει σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη “μεικτό σύστημα εισαγωγής που θα βασίζεται τόσο στο απολυτήριο, όσο και σε κάποια μορφή διαγωνισμού για την εισαγωγή αποκλειστικά σε δημοφιλείς σχολές”.

Σε παλιότερη συνέντευξή του στο News 24/7, ο Κώστας Γαβρόγλου επέμεινε στην άμεση ανάγκη αναδιαμόρφωσης των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου (καθώς όπως είχε πει: Η Γ’ Λυκείου πρακτικά δεν υπάρχει. Έχει αποδυναμωθεί), αλλά και στη μετάβαση σε βάθος τριετίας σε νέο εξεταστικό σύστημα, που θα προκύψει μετά από διάλογο με τα κόμματα, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους απλούς πολίτες, κάτι που δεν φαίνεται να πείθει την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ διά στόματος της αρμόδιας τομεάρχη Παιδείας, Νίκης Κεραμέως κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για δημαγωγία και φθηνό λαϊκισμό, καθώς, παρά τις εξαγγελίες περί κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, και στο επόμενο σύστημα θα υπάρχουν εξετάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού στην ΕΡΤ 3, όπου επεσήμανε ότι αρχές Σπτεμβρίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναδόμηση της Β’ και Γ’ Λυκείου και τις αλλαγές στο υπάρχον εξεταστικό σύστημα, χωρίς να αφήνει αιχμές για την κατάργησή του.

“Η πολιτεία θα προχωρήσει στην αλλαγή του σημερινού συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα αξιόπιστο, δικαιότερο, εξίσου αδιάβλητο με το σημερινό, αλλά με παιδαγωγικά χαρακτηριστικά, ώστε οι μαθητές να αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις μέσα από τις διεργασίες που θα γίνονται αποκλειστικά στο σχολείο ώστε να απομακρυνθούν από το καθεστώς που ταυτίζει την απόκτηση της γνώσης με την παπαγαλία”, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: “Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ριζική αναβάθμιση του λυκείου, ειδικότερα της Γ’ τάξης, τα νέα προγράμματα σπουδών και η επιμόρφωση των καθηγητών. Ένα σύστημα το δοκιμάζεις κάποια χρόνια και βλέπεις εάν μπορεί να βελτιωθεί”.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ο υπουργός εστίασε στα ευτράπελα του παρόντος συστήματος, με μόλις το 20% των μαθητών να περνάει στις πρώτες σχολές της προτίμησής του και το 18% να συγκεντρώνει βαθμολογία κάτω από τη βάση, επαναλαμβάνοντας ότι “το σύστημα πρέπει να αλλάξει, όχι όμως να καταργηθούν οι εξετάσεις”.

Μπαξεβανάκης: Έτοιμο σχέδιο δεν έχουμε

Και ενόσω αυτά διαδραματίστηκαν χτες, σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης βγήκε στη “σέντρα” παραδεχόμενος ότι κυβερνητικό σχέδιο για τις Πανελλήνιες δεν υπάρχει, ενώ πρόταξε μεικτό σύστημα εισαγωγής που θα βασίζεται τόσο στο απολυτήριο, όσο και σε διαγωνισμό σε δημοφιλή τμήματα.

“Δεν μπορούν να μπουν όλα τα παιδιά στην Ιατρική και στο Πολυτεχνείο. Ένα φίλτρο θα υπάρχει, ένας τρόπος εξετάσεων αναγκαστικά θα υπάρχει. Οπωσδήποτε για τις σχολές υψηλής ζήτησης ένας τρόπος επιλογής εξετάσεις, διαγωνισμός, κάτι”, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: ” Έχουμε στο μυαλό μας μια πολύ γενική ιδέα. Θέλουμε η πρόσβαση να γίνεται μέσω του απολυτηρίου του Λυκείου, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι το λύκειο θα γίνει πιο αξιόπιστο. Θέλουμε η Γ’ Λυκείου να αποκτήσει περιεχόμενο, βεβαίως και το φροντιστήριο θα υπάρχει, αλλά θέλουμε το σχολείο να παίζει τον πρώτο ρόλο”.

Αναφερόμενος μάλιστα στην εβδομάδα των Πανελλαδικών εξετάσεων ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης εξήγησε: “Πρόθεσή μας είναι να απενεχοποιήσουμε αυτή τη βδομάδα που όλα κρίνονται για τα παιδιά μας σε μια βδομάδα”.

Ερωτηθείς πώς θα είναι αδιάβλητη η βαθμολογία που θα δίνεται από τους καθηγητές στους ίδιους τους μαθητές τους, απάντησε: “Ψάχνουμε να βρούμε τους τρόπους που θα φιλτράρεται η προσπάθεια του καθηγητή να βοηθήσει τους μαθητές του. Αν με ρωτάτε αν έχω τη συνταγή τώρα, δεν την έχω, αλλά στην κυβέρνηση σκέπτονται πώς στην προσπάθεια να λύσεις ένα πρόβλημα, δεν πρέπει να δημιουργήσεις τελικά ένα χειρότερο”.

Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά για την παροχή δωρεάν ίντερνετ σε πρωτοετείς, ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι οι Πανελλήνιες δεν πρόκειται να καταργηθούν, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς τον ίδιο τον υφυπουργό του.

Η αντίδραση της ΝΔ: Ο λόγους τους, συμβόλαιο αναξιοπιστίας

“Ο λόγος τους συμβόλαιο αναξιοπιστίας και για τις Πανελλαδικές”, σχολίασε η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως.

“Ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ έχει επανειλημμένως αποτελέσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντικείμενο δημαγωγίας και φθηνού λαϊκισμού”, προσέθεσε, παρουσιάζοντας ένα “χρονικό του εμπαιγμού σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας”, ξεκινώντας από τις αρχές Μαΐου, όταν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. “Η κυβέρνηση ας πάψει επιτέλους να αντιμετωπίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως εκλογική πελατεία. Η δημαγωγία και η ανευθυνότητά της είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για την παιδεία και το μέλλον των παιδιών”, κατέληξε η ίδια.

(ΦΩΤΟ SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα