Στα μηχανογραφικά το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ντεμπούτο του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής και πότε θα ενταχθεί στα μηχανογραφικά. Προχωρημένες συζητήσεις και για άλλες συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι θα ισχύσει με τις διετείς δομές σε ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ. Όλες οι επίσημες ανακοινώσεις Γαβρόγλου για τον κλειστό αριθμό εισακτέων και το Νέο Λύκειο

Της Μίκας Κοντορούση

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για θέσπιση και εδραίωση του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, όχι όμως στα χνάρια της οριζόντιας πανεπιστημοποίησης των ΤΕΙ, αλλά περισσότερο στα πρότυπα της ακαδημαϊκής κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Το ντεμπούτο του «εξορθολογισμού» της Ανώτατης εκπαίδευσης, θα πραγματοποιήσει το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής που θα προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, με στόχο η Διοικούσα Επιτροπή να «πιάσει δουλειά» τον Ιανουάριο του 2018 και οι νέες σχολές και τμήματα να ενταχθούν για πρώτη φορά στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2018 (εισαγωγή φοιτητών το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019).

«Στο προσεχές διάστημα το υπουργείο θα καταθέσει Σχέδιο Νόμου που θα προβλέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ίδρυση του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον ορισμό Διοικούσας Επιτροπής. Στόχος είναι οι Σχολές και τα Τμήματα που θα δημιουργηθούν να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2018 για την εισαγωγή φοιτητών στο ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019. Για τους ήδη φοιτούντες στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, θα δοθεί με μεταβατικές διατάξεις η δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα σπουδών» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου που ανέλαβε να παρουσιάσει την Τρίτη το μεσημέρι, το πρωτοποριακό και «σύνθετο» (όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) εγχείρημα που στόχο έχει να καταργήσει το στρεβλό - μέχρι πρότινος - αναπτυξιακό μοντέλο του «κάθε πόλη και μια σχολή».

Αν και ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η συγχώνευση τμημάτων δεν θα φέρει απαραίτητα και την αντίστοιχη μείωση στον αριθμό των εισακτέων, ο προγραμματισμός για το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής προβλέπει την ύπαρξη 22 μόνο τμημάτων από τις συνολικά 40 ειδικότητες που διδάσκονται αυτή τη στιγμή στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε ότι καμία επίπτωση δεν θα υπάρξει στις θέσεις εργασίας στα εν λόγω ΤΕΙ, αλλά ούτε και στα επαγγελματικά δικαιώματα των παλιότερων φοιτητών.

«Η συγκρότηση των νέων τμημάτων του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής θα γίνει με βάση την ακαδημαϊκότητα, την αντιστοιχία σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία και την ανταπόκριση στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Για τους ήδη φοιτούντες στα ΤΕΙ, οι μεταβατικές διατάξεις θα κατοχυρώνουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους ως προγράμματα των ΤΕΙ. Το κάθε τμήμα θα διαθέτει τη δυνατότητα να πει ότι αν οι φοιτούντες πάρουν παραπάνω μαθήματα, θα μπορούν να παίρνουν πτυχίο πανεπιστημίου. Για παράδειγμα, εμείς ως υπουργείο λέμε ότι: Αν έχεις εισαχθεί σε ΤΕΙ και θέλεις να πάρεις πτυχίο ΤΕΙ θα μπορείς να το κάνεις. Αν έχεις εισαχθεί σε ΤΕΙ αλλά θέλεις να πάρεις πτυχίο πανεπιστημίου, θα μπορείς με επιπλέον μαθήματα να το κάνεις. Ποια; Αυτό θα το πουν τα ίδια τα Ιδρύματα. Θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις, όπως μεταβατικές θα είναι και για το μισθολόγιο των διδασκόντων. Όσοι καθηγητές ΤΕΙ γίνουν καθηγητές πανεπιστημίου, οι αποδοχές τους θα εξισωθούν με εκείνες των καθηγητών πανεπιστημίου», διευκρίνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ήδη άλλωστε, έχουν συγκροτηθεί τα νέα προγράμματα σπουδών, βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, από την αρμόδια μικτή Επιτροπή».

Και ενώ το υπουργείο αναμένει το στρατηγικό πλάνο των ΑΕΙ που θα αναλύει σε βάθος 5ετίας τυχόν συνεργασίες που επιδιώκουν με ΤΕΙ, πιθανή ίδρυση νέων τμημάτων, μελλοντικές συνέργειες με ερευνητικούς θεσμούς και επιστημονικούς φορείς, ήδη σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις για τις συνεργασίες μεταξύ Ιόνιου πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες των μικτών επιτροπών από καθηγητές ΤΕΙ και Πολυτεχνικών Σχολών για τον καθορισμό του πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών.

Επίσης, ξεκινά το έργο της και η επιτροπή για τον καθορισμό των διαδικασιών για την οργάνωση αυτοδύναμων διδακτορικών σπουδών από τμήματα των ΤΕΙ.

Προτεραιότητα οι διετείς δομές στα ΑΕΙ/ΤΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά και η νομοθέτηση της διαδικασίας ίδρυσης και στελέχωσης των διετών σπουδών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι οποίες θα παρέχονται δωρεάν (από κρατική χρηματοδότηση) σε όλους τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, οδηγώντας σε πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

«Για την εισαγωγή στις διετείς δομές, δεν θα είναι απαραίτητες οι εξετάσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Νέο Λύκειο και εξεταστικό σύστημα

Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουν παρουσιαστεί τα οριστικά χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του νέου Λυκείου, το οποίο περιλαμβάνει και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. Στις καινοτομίες του υπουργείου είναι ο απώτερος στόχος για καθιέρωση «ανοιχτού» αριθμού εισακτέων, κυρίως σε μη δημοφιλείς σχολές. Οπότε και εξαιρούνται Ιατρικές, Πολυτεχνικά τμήματα και – ίσως – Νομικές.

«Ήδη υπάρχουν 30 τμήματα κυρίως Ανθρωπιστικών σπουδών, για τα οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό, κυρίως λόγω χαμηλού κόστους δαπανών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Επιχορήγηση 11,8 εκ. ευρώ στα ΑΕΙ για υλικοτεχνικές υποδομές

Δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση για την έγκριση του ποσού των 11,842,340.99 ευρώ που θα δοθούν ως έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Το ποσό θα διατεθεί σε έργα για τον εκσυγχρονισμό των ακαδημαϊκών υποδομών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2017.

«Τα έργα θα αφορούν παρεμβάσεις αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, του σχετικού λειτουργικού του εκπαιδευτικού εξοπλισμού και κάθε άλλη δαπάνη η κάλυψη της οποίας προβλέπεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μεταξύ των κριτηρίων για την ένταξη των πράξεων είναι η επιλεξιμότητα και η ωριμότητα των προτεινόμενων έργων καθώς και η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης αυτών», σημείωσε ο υπουργός.

Με την δημοσίευση της απόφασης γίνεται πράξη η σχετική δέσμευσή του κατά την 85η Σύνοδο των Πρυτάνεων, στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων του Π.Δ 407 για τα πανεπιστήμια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αλλάζει ο χάρτης των Πανεπιστημίων

ADVERTISING

SHARE: