Στο παρά 5 τροπολογία για το Απολυτήριο της Γ’ Λυκείου

Στο παρά 5 τροπολογία για το Απολυτήριο της Γ’ Λυκείου
Μαθητές Λυκείου σε σχολική τάξη (Φωτογρφία αρχείου) Eurokinissi

Νομικό "κενό" στον ν. 4521/2018 και την απόκτηση Απολυτηρίου, καλύφτηκε με τροπολογία που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη βουλή, μία ανάσα πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Χαμηλώνει ο Μέσος Όρος στο 9.5. Τι άλλο αλλάζει

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία για τον Γενικό Μέσο Όρο Βαθμολογίας των μαθητών Γ’ Λυκείου, με το υπουργείο Παιδείας να βάζει ουσιαστικά μία ανάσα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους, τις τελευταίες διορθωτικές πινελιές στον τρόπο απόκτησης του Απολυτηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με το ν. 4521/2018 ορίζονταν η μείωση των ενδοσχολικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τους τελειοφοίτους της δευτεροβάθμιας και την απόκτηση Απολυτήριου, σε μόλις τέσσερα μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία). Ωστόσο, απουσίαζε η λεπτομέρεια ότι για την έκδοση του Γ.Μ.Ο. περιλαμβάνεται και ο βαθμός των λοιπών διδασκόμενων μαθημάτων, πλην της Φυσικής Αγωγής. Η διατύπωση δηλαδή πρακτικά άφηνε περιθώρια σε μαθητές και γονείς να θεωρήσουν ότι ο βαθμός του Απολυτηρίου, θα προκύπτει μόνο από τις επιδόσεις στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Συνεπώς, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Μιχελής, κάλυψε με πρωτοβουλία του το “κενό”, οπότε και το Απολυτήριο βάσει νέας τροπολογίας, θα εκδίδεται από τον βαθμό τετραμήνων όλων των μαθημάτων και της επίδοσης των μαθητών στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.

Την ίδια στιγμή, στην τροπολογία σημειώνεται ότι ο απαιτούμενος Μέσος Όρος για την απόκτηση Απολυτηρίου τόσο για τη Γ’ τάξη των Ημερήσιων ΓΕΛ, όσο και για τη Δ’ τάξη των Εσπερινών ΓΕΛ, πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 9.5.

Και διευκρινίζεται ότι για τους μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων του Ημερησίου ΓΕΛ και των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων του Εσπερινού ΓΕΛ που δεν επιτυγχάνουν το γενικό Μ. Ο. 9.5, θα παραπέμπονται για να εξεταστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στις επαναληπτικές εξετάσεις. Το ίδιο άλλωστε, θα ισχύσει και για τους αποφοίτους από τη Γ’ τάξη Ημερήσιων ΓΕΛ και για τη Δ’ τάξη των Εσπερινών ΓΕΛ.

Μάλιστα, ο κ. Μιχελής παρουσιάζοντας την τροπολογία στο κοινοβούλιο και απαντώντας στο ερώτημα “γιατί έρχεται αυτή η τροπολογία τώρα”, σχολίασε ότι: “Έρχεται γιατί με το ΠΔ 46/2016 ρυθμίζεται ο τρόπος εξαγωγής του γενικού βαθμού των Απολυτηρίων της Γ΄ Λυκείου των Ημερησίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων. Με τον πρόσφατο ν.4521/2018 τροποποιήθηκε, κατ’ ακρίβεια μειώθηκε, ο αριθμός των μαθημάτων που εξετάζονται γραπτώς. Άρα, ήταν αναγκαία μία τροπολογία που θα προσαρμόσει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα στον νέο νόμο”.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα: Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., Ένωση Κεντρώων και ΔΗ.ΣΥ, καταψήφισε η ΝΔ, ενώ “παρών” δήλωσαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα