Τα μυστικά ενός επιτυχημένου Project Manager

Τα μυστικά ενός επιτυχημένου Project Manager

Ο Απόστολος Λάζαρης, εισηγητής του Project Management Seminar του Athens Tech, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του

Από μικρό παιδί μού άρεσαν οι ιστορίες. Ίσως γιατί κρύβουν μέσα τους απλά ή βαθύτερα νοήματα, μια σοφία που η ίδια η ζωή έχει υφάνει. Στην πορεία, τα παραμύθια ξεγυμνώνονται από μάγους, πριγκιπόπουλα και νεράιδες, αλλά ίσως οι δράκοι να παραμένουν.

Έχω κρατήσει, ωστόσο μια ενδιαφέρουσα περσική ιστορία στο μυαλό μου, που συχνά αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό, πείτε το ως στάση ζωής: Ήταν, λοιπόν, ένας μαχαραγιάς που προχωρούσε στην έρημο. Ξαφνικά βλέπει ένα μπουκάλι, σα λυχνάρι ένα πράγμα. Σκέφτεται, «λες;». Το τρίβει, και να’ σου ένα τζίνι. «Περίμενες, τις τρεις ευχές, ε;», του λέει. «Χα, όχι σήμερα. Σήμερα θα τα χάσεις όλα. Ό,τι έχεις και δεν έχεις. Ωστόσο, σου δίνω τη δυνατότητα να επιλέξεις κάτι σε αφθονία. Τι θέλεις; Χρυσό; Διαμάντια; Στρατό; Γυναίκες;» Και ο σοφός μαχαραγιάς του απαντά: «Πληροφορίες».

Μια ιστορία τόσο παλιά, αλλά τόσο σύγχρονη. Η πληροφόρηση μάς κατακλύζει, οι απαιτήσεις των εργασιών που αναλαμβάνουμε συμπεριλαμβάνουν αμέτρητες παραμέτρους, τα έργα μοιάζουν με κάστρα θεόρατα που τα φυλάνε δράκοι. Πώς, λοιπόν, θα υπάρξει ευχάριστο τέλος, το… “happy end” που όλοι περιμένουν; Τι πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας, για να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις;

Η απάντηση μοιάζει με ιερό μάντρα, που συνεχώς ακούγεται – δεν ξέρω, ωστόσο, πόσοι καταλαβαίνουν την ουσία. Ναι, απαιτούνται γνώσεις. Ναι, απαιτούνται δεξιότητες. Χωρίς, ωστόσο τη στοχευμένη κι οργανωμένη εφαρμογή τους, όλα απλώς φαντάζουν χαοτικά. Ένα γαϊτανάκι, που γυρνάς γύρω-γύρω, αλλά που δεν κλείνει ποτέ. Οργάνωση γνώσης και δεξιοτήτων, λοιπόν. Λίγο αφηρημένο ίσως είναι κι αυτό.

Οι προκλήσεις έχουν όνομα και ταυτότητα. Ακόμη και «ιδιοκτησία». Καλείσαι κάθε μέρα να υλοποιήσεις έργα. Τι έργα; Από το φτιάξεις ένα καφέ το πρωί που ξυπνάς μέχρι να στείλεις ένα πύραυλο με το Tesla Roadster στον Άρη, αν λέγεσαι Elon Musk. Σε κάθε περίπτωση, είτε είσαι επαγγελματίας είτε όχι, έργα με την ευρύτερη έννοια του όρου, θα σχεδιάσεις και θα υλοποιήσεις αρκετά συχνά.

Στην προσωπική μου επαγγελματική διαδρομή – από τον χώρο της μουσικής βιομηχανίας έως τα τρόφιμα, και από τα αθλητικά θεάματα ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την Πληροφορική (άσχετα όλα αυτά μεταξύ τους, θα μου πείτε) – ήρθα αντιμέτωπος με αμέτρητα έργα, μερικά εκ των οποίων εξαιρετικά πολύπλοκα. Τι κλήθηκα να αντιμετωπίσω και σε τι κατέληξα;

Συνισταμένη όλων των έργων είναι ένας οδικός χάρτης, που ακολουθώντας τον βλέπεις ότι η πολυπλοκότητα, παρά το γεγονός ότι ξεπηδά σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δεν είναι ο δράκος που φοβόσουν. Κάθε φάση ενός έργου – από την ιδέα, που έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ή μια ευκαιρία, δική σου ή του πελάτη σου, τη σχεδίαση, την εκτέλεση, έως την παράδοση του τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας – έχει μια πλοκή, αλλά οι μεθοδολογίες για την εξέλιξη και την παρακολούθηση αυτής της πλοκής είναι εκεί, δίπλα σου, σού λένε πώς να προχωρήσεις. Ίσως, λοιπόν, το μυστικό στο project management να βρίσκεται εκεί. Και ναι, αυτό μπορεί να διδαχθεί.

Πολλοί, φυσικά, ρωτούν σχετικά με το πώς εν τέλει αξιολογούμε αν ένα έργο είναι πετυχημένο ή όχι. Κομβική ερώτηση. Ο καθένας απαντά ό,τι του αρέσει ή ό,τι τον… βολεύει. Ίσως είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να λέγεται σε όποιον ασχολείται με project. Η απάντηση βρίσκεται στις τρεις συνιστώσες ενός έργου, αν θέλετε στις τρεις κορυφές ενός τριγώνου. Χρόνος, κόστος, ποιότητα καθορίζουν ο καθένας χωριστά τη δική του διάσταση επιτυχίας. Μπορεί να πέτυχες ως προς τις απαιτήσεις που ορίστηκαν στο χρονικό και στο οικονομικό, αλλά να απέτυχες στην ποιότητα… μπουμ!

Ένας project manager καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να έχει αρκετές γνώσεις και δεξιότητες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα, από Διοίκηση έως Επικοινωνία. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος κλάδος του management, και ένα από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα. Είναι σίγουρο πως ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της εργασίας του, μέσω της μεθοδικής ανάπτυξης των έργων και των υποέργων αυτής. Μάλιστα, αυτή η «καθολικότητα» σού δίνει την ευελιξία να ανταποκριθείς σε οποιαδήποτε πρόκληση. Έτσι κι αλλιώς, αυτό δεν είναι μέρος της σύγχρονης εποχής;

Info

Το σεμινάριο 30 ωρών Project Management Seminar, μια σύνθεση θεωρίας και πράξης, προσφέρει hands-on γνώση για την οργάνωση, εκτέλεση και τελική παράδοση κάθε τύπου Project ώστε με την ολοκλήρωσή του να είστε σε θέση να ανταπεξέλθετε και στις πιο πολύπλοκες υποθέσεις έργων, χωρίς άγχος αβεβαιότητας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανώτερα, μεσαία και κατώτερα στελέχη του ιδιωτικού και δημοσιου τομέα, επαγγελματίες, ανθρώπους από συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων πάσης φύσεως, άτομα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες όσον αφορά στη διαχείριση έργων, αλλά και φοιτητές και αποφοίτους όλων των γνωστικών αντικειμένων.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κύριος Απόστολος Λάζαρης, πιστοποιημένος καθηγητής της Ακαδημίας Cisco, έχοντας την Πιστοποίηση CCAI, καθώς και Microsoft Certified Professional. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι Καθηγητής στο BCA College, Διευθυντής του Τμήματος Πληροφορικής και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος, ενώ έχει εργαστεί και ως IT Μάνατζερ και σύμβουλος σε πολλές επιχειρήσεις, προωθώντας εταιρικές αλλαγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα