Το στοίχημα της ακαδημαϊκής αναβάθμισης των ΤΕΙ

Το στοίχημα της ακαδημαϊκής αναβάθμισης των ΤΕΙ

Νομοθετικές "πινελιές" στο Σχέδιο Νόμου με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μειώνουν το ακαδημαϊκό χάσμα ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Ο προεδρεύων της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου εξηγεί

Σε τροχιά ακαδημαϊκής αναβάθμισης φαίνεται να οδεύουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, μετά και το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η χτεσινή συνάντηση προέδρων των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Περισσότερα τα «συν» για πρώτη φορά στα χρονικά για τα ΤΕΙ στο νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί εντός καλοκαιριού (τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και το τέλος Αυγούστου) στη διάθεση της Ολομέλειας της βουλής για την τελική «ψήφο εμπιστοσύνης». «Πρώτη φορά λαμβάνονται υπόψη από υπουργό, πάγια αιτήματα που ταλανίζουν τα Ιδρύματά μας», θα δηλώσει στο News 24/7 ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου.

Δικαίωση και ικανοποίηση άλλωστε θεωρεί ο ίδιος την απόφαση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η αλλαγή της ακαδημαϊκής ονοματολογίας που αφορά στους καθηγητές, στα μονοπρόσωπα και στα συλλογικά όργανα, καθώς για πρώτη φορά, θα είναι ενιαία με την ορολογία των ΑΕΙ. «Αυτό είναι ένα σημαντικό και σημειολογικό βήμα προς την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων μας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο νέο νόμο και συγκεκριμένα, στο άρθρο 1, η ορολογία Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης καταργείται. Πλέον Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα φέρουν τον τίτλο «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ  θα φέρουν τον τίτλο «μέλη ΔΕΠ» και άρα παύει πλέον να υφίσταται ο διαχωρισμός των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ από τους προέδρους και διευθυντές των ΤΕΙ.  Πιο συγκεκριμένα, τα όργανα των ΤΕΙ μετονομάζονται σε Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο, Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες των Σχολών, ορολογίες που αφορούσαν μέχρι σήμερα μόνο τα ΑΕΙ. «Τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας και η προσφορά τους είναι διαρκής. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν για εμάς και το έργο μας. Αυτό είναι το λάθος. Παραμένουμε η αθέατη πλευρά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», συμπληρώνει ο κ. Βελισσαρίου.

Την ίδια στιγμή, τέλος φαίνεται να μπαίνει οριστική «ταφόπλακα» στο μονοπώλιο της εκπόνησης διδακτορικών αποκλειστικά από τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων έλαβαν υπουργικές διαβεβαιώσεις για νέα διάταξη στο νομοσχέδιο που θα ικανοποιεί το χρόνιο αίτημα από πλευράς ακαδημαϊκού προσωπικού, αυτό της αυτοδύναμης εκπόνησης διδακτορικών εντός των ίδιων των ΤΕΙ.

«Αυτό θα δρομολογηθεί μεν, υπό προϋποθέσεις δε. Αναμένεται δηλαδή να συγκροτηθεί Μεικτή Επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας από καθηγητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προκειμένου να τεθούν οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την οργάνωση Τρίτου Κύκλου Σπουδών, δηλαδή Διδακτορικών Διατριβών στα ΤΕΙ. Η επιτροπή θα οριστεί με απόφαση του αρμόδιου υπουργού», εξηγεί ο κ. Βελισσαρίου.

Μάλιστα, κατά τη χτεσινή συνάντηση δόθηκαν υπό μορφή υπομνήματος στον υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, μία σειρά από βελτιωτικές προτάσεις νομοτεχνικού περιεχομένου, σχετικά με το Σχέδιο Νόμου. Έγινε επίσης εκτεταμένος διάλογος για θέματα του νομοσχεδίου που είχαν τεθεί στο παρελθόν από τη Σύνοδο.

Ανοιχτά παραμένουν ακόμη ωστόσο, θέματα για τα οποία έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις και διαφωνίες από μέρους της Συνόδου, όπως ο τρόπος εκλογής των Διοικήσεων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με μονοσταυρία, αλλά και το ποσοστό των φοιτητών που μετέχουν σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών με υποτροφία. Θέση των προέδρων των ΤΕΙ, όπως αναφέρουν στο News 24/7, είναι αριθμός των υποτροφιών ανά Μεταπτυχιακό να μην ξεπερνά το 30% επί των θέσεων, καθώς σήμερα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%. «Δεν είναι δυνατόν το 60% των φοιτητών που πληρώνει τα δίδακτρα, να χρηματοδοτεί ουσιαστικά και το υπόλοιπο 40% που δεν πληρώνει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλης Μπρατάκος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα