Πάνω από μισό εκατομμύριο μετανάστες στα ελληνικά νησιά

ΛΕΣΒΟΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΒΑΡΚΕΣ// ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΜΟΛΥΒΟ.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
ΛΕΣΒΟΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΒΑΡΚΕΣ// ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΜΟΛΥΒΟ.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η "Frontex". Σύμφωνα με αυτά στα ελληνικά νησιά έφτασαν πάνω από μισό εκατομμύριο μετανάστες με τους πρόσφυγες από την Συρία να αποτελούν την πλειοψηφία των αφιχθέντων

Περισσότεροι από 540.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015. Όπως προκύπτει από στοιχεία της "Frontex", ο αριθμός αυτός είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, με την πλειονότητα των αφιχθέντων να είναι από την Συρία, ενώ σημαντικά έχει αυξηθεί και ο αριθμός των Αφγανών.

Από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Οκτώβριο καταγράφηκαν περίπου 500.000 παράνομες διελεύσεις των ευρωπαϊκών συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Κροατίας με τη Σερβία. Η πλειονότητα των μεταναστών που ανιχνεύτηκαν στην περιοχή είχαν νωρίτερα φτάσει σε ένα από τα ελληνικά νησιά και από εκεί ταξίδεψαν προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας. Μετά την κατασκευή του φράχτη από την Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία, οι μετανάστες άρχισαν να περνούν τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία σε αριθμούς- ρεκόρ.

Αντίθετα, η διαδρομή στην κεντρική Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Οκτώβριο (περίπου 8.500 άτομα) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.

Σημειώνεται πως παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες τον Οκτώβριο, περισσότερα από 150.000 άτομα επιχείρησαν το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μικρότερο από 8.500.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει την Ελλάδα και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, η Frontex απασχολεί 114 αξιωματικούς στη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά που ενισχύουν τις τοπικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των νέων αφίξεων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 37 αξιωματικοί στο hot spot της Λέσβου, όπου η Frontex ολοκληρώνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα πιο γρήγορης καταγραφής προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των μεταναστών. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, η Frontex έχει προσφερθεί να αυξήσει την παρουσία της στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, καθώς και στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Γερμανία επαναφέρει τη συνθήκη "Δουβλίνο ΙΙ", που δεν θα ισχύει μόνο για την Ελλάδα

Φάιμαν: Η προστασία των εξωτερικών συνόρων να γίνεται πρώτα απ' όλα σε Ελλάδα και Ιταλία

Σουηδοί ακροδεξιοί αλωνίζουν τη Λέσβο και κάνουν καμπάνια κατά των μεταναστών

ADVERTISING

SHARE: