Δασικοί χάρτες σε όλη την Ελλάδα ως το 2019

Δασικοί χάρτες σε όλη την Ελλάδα ως το 2019
Snapshot from Rhön Mountains, Germany. / . Alexandros Michailidis / SOOC

Προχωρούν οι δασικοί χάρτες – Ανακοινώθηκε η προκήρυξη και για το υπόλοιπο της Χώρας

Η “Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.” (Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.) προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού με τίτλο «ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ», με σκοπό την ολοκλήρωση της κατάρτισης δασικών χαρτών και για τις περιοχές που έχουν απομείνει. Απώτερος στόχος είναι, με τη συνδρομή και των κατά τόπους αρμόδιων Διευθύνσεων Δασών, έως το 2019, το σύνολο της χώρας να καλύπτεται από δασικούς χάρτες.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω διαγωνισμού ο οποίος καλύπτει τμήματα 36 περιφερειακών ενοτήτων, ανατίθενται 16 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 40.051.436,95 ευρώ. Οι περιοχές στις οποίες αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτουν συνολική έκταση 53.838.522,14 στρεμμάτων, δηλαδή το 40,88% της Χώρας.

Σημειώνεται, ότι με βάση την ΥΑ 158587/1808/26.7.2017 (ΦΕΚ Β’ 2653) που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με θέμα την «Εκτέλεση εργασιών κατάρτισης και επικαιροποίησης δασικών χαρτών», το υπόλοιπο περίπου 5% θα καταρτιστεί απευθείας από τις Διευθύνσεις Δασών Δράμας, Καβάλας και Κυκλάδων.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, “με το έργο των δασικών χαρτών, αντιμετωπίζονται χρόνιες καταστάσεις, καθώς:

  • Οριοθετείται και διασφαλίζεται ο δασικός χώρος
  • Ενημερώνεται άμεσα ο πολίτης για τον χαρακτήρα της έκτασης
  • Αποδεσμεύεται η Δασική Υπηρεσία από μια χρονοβόρα διαδικασία (πράξεις χαρακτηρισμού)
  • Τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης
  • Απελευθερώνεται και τροφοδοτείται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η Επιχειρηματικότητα
  • Το έργο αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου”.

Ο πλήρης φάκελος του διαγωνισμού είναι αναρτημένος από τις 31 Ιουλίου 2017 στο ΕΣΗΔΗΣ και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.  Η κατάθεση των προτάσεων ολοκληρώνεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, στη 1 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία, έως και σήμερα, προχωρά, με σχετική δυσκολία, καθώς το υπουργείο έχει αντιμέτωπο με την άρνηση ορισμένων δημάρχων να οριοθετήσουν τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις στους αναρτημένους δασικούς χάρτες της δημοτικής τους περιφέρειας για την οριοθέτηση οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων. Για τον λόγο αυτό, πριν λίγες ημέρες, ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε και νέα επιστολή προς τους συγκεκριμένους δημοτικούς άρχοντες, καλώντας τους να εκμεταλλευτούν την νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, ως οφείλουν.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4389/2016, η οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων αποτελεί ρητή υποχρέωση των Δήμων, ήδη από τον Μάϊο 2016 και εξυπηρετεί αφενός την επιτάχυνση του σημαντικού έργου των δασικών χαρτών και αφετέρου την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών, την αποφυγή αναίτιας ταλαιπωρίας και άσκοπου κόστους, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Στο κείμενο της επιστολής του ο Αν. ΥΠΕΝ τονίζει μεταξύ άλλων ότι από την πλευρά της Πολιτείας και εξαιτίας και της άρνησης συνεργασίας ορισμένων Δήμων με τη νομοθετική επιταγή του ν. 4389/2016, κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή και δόθηκε παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών έως την 7η Σεπτεμβρίου 2017.

Οι 18 Δήμοι (15%,των ΟΤΑ της ανάρτησης) που δεν είχαν εκπληρώσει, έως τα τέλη Ιουλίου, τις υποχρεώσεις τους είναι οι εξής:

1. ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

2. ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

3. ΔΟΞΑΤΟΥ

4. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

5. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

6. ΔΩΔΩΝΗΣ

7. ΚΙΜΩΛΟΥ

8. ΜΗΛΟΥ

9. ΜΥΚΟΝΟΥ

10. ΣΙΦΝΟΥ

11. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

12. ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

13. ΣΚΟΠΕΛΟΥ

14. ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

15. ΣΠΕΤΣΩΝ

16. ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα