Ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης με τον Πολεμιστή της Greenpeace

Ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης με τον Πολεμιστή της Greenpeace

Το Νews 24/7 ακολουθεί την εκστρατεία του πλοίου της οργάνωσης Rainbow Warrior 3 εναντίον του πλαστικού μίας χρήσης - που καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά.

Το Rainbow Warrior, το πλοίο της Greenpeace, βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια της εκστρατείας για περιορισμό του πλαστικού μιας χρήσης. Το News 24/7 ακολουθεί το ταξίδι του πλοίου, από τη Ζάκυνθο μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης και σας ξεναγεί στα καταστρώματά του.

 

«Για τις επόμενες ημέρες θα μένουμε στο πλοίο. Άρα θα συμπεριφερόμαστε όλοι μαζί σαν στο σπίτι μας και θα το προσέχουμε σαν στο σπίτι μας». Με αυτά τα λόγια μας υποδέχτηκε στο κατάστρωμα ο Adrian, υποπλοίαρχος του Rainbow Warrior 3.

Το πλοίο έχει μήκος 58 μέτρα και το κατάρτι του υψώνεται στα 55 μέτρα. Μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε Χιλή, Αργεντινή, Παταγονία, ενώ σε λίγο καιρό θα βρίσκεται στις Ινδίες. Από την Πέμπτη όμως, ο “πολεμιστής” της Greenpeace, το Rainbow Warrior 3, πλέει σε ελληνικά νερά, με πρώτη του στάση τη Ζάκυνθο, το νησί της Caretta Caretta.

 

Η ζωή στο πλοίο

Όλοι όσοι επιβαίνουν στο πλοίο για κάποιο ταξίδι, συμμετέχουν μαζί με το πλήρωμα στις καθημερινές υποχρεώσεις. Το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο. Αυτές τις μέρες, οι Έλληνες επιβάτες, μαθαίνουμε και συμμετέχουμε στην καθημερινότητα του Rainbow Warrior. Κάθε επιβάτης έχει τη δυνατότητα να πάρει πρωινό μέχρι τις 08:00 ακριβώς. Για το επόμενο μισάωρο, οι δουλειές μοιράζονται και γίνεται η καθαριότητα στους εσωτερικούς χώρους, το κατάστρωμα και την κουζίνα.

 

Τις ημέρες που το πλοίο είναι σταματημένο σε λιμάνι – όπως σήμερα – οι εθελοντές και το πλήρωμα αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους επισκέπτες μέχρι το μεσημέρι, ενώ μετά το μεσημεριανό, που σερβίρεται από τις 12 μέχρι τη 1, γίνονται ξανά οι καθαριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, το μόνιμο πλήρωμα και οι εκάστοτε επιβάτες, γίνονται μια ομάδα, στην οποία όλοι επωμίζονται την ευθύνη  να μένει καθαρό το πλοίο.

Φυσικά, στον Πολεμιστή της Greenpeace, δεν θα μπορούσε να μην γίνεται προσεκτική διαχείριση των σκουπιδιών, του νερού και της ενέργειας. Χαρτιά και ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται στους κάδους ανακύκλωσης, ενώ η χρήση του νερού στην κουζίνα γίνεται με προσοχή, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη.

 

Αρκετά γρήγορο, εξοπλισμένο με φουσκωτά σκάφη, σχεδιασμένα να αντέχουν σε δράσεις της οργάνωσης ακόμα και όταν τα κύματα φτάνουν σε ύψος 3.5 μέτρων αλλά και με ελικοδρόμιο για να διευκολύνεται ο εντοπισμός παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων ή παράνομων φορτίων ξυλείας, το Rainbow Warrior 3  είναι κατασκευασμένο ακριβώς για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Greenpeace.

Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εξοπλισμό βάρους έως 8 τόνων, ενώ είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν επιστημονικές εργασίες πάνω στο σκάφος. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο την δύναμη του ανέμου, ενώ οι ηλεκτρικές μηχανές του, οι οποίες χρησιμοποιούνται όταν ο καιρός είναι ακατάλληλος για πλεύση με πανιά, κατασκευάστηκαν για να είναι όσο το δυνατό πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

 

Το Rainbow Warrior 3, ξεκίνησε τα ταξίδια του το 2011. Το πρώτο πλοίο της σειράς, το Rainbow Warrior 1 είχε βυθιστεί το 1985  στα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας, από βόμβες που τοποθέτησαν στο σκάφος μυστικοί πράκτορες της Γαλλίας. Μάλιστα καπετάνιος του πλοίου τότε, ήταν ο Peter Willcox, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι του πλοίου, αυτές τις μέρες που πλέει στις ελληνικές θάλασσες. Μετά τη βύθιση του πρώτου πλοίου, την θέση του πήρε το  Rainbow Warrior 2, το οποίο αποσύρθηκε το 2011 μετά από 22 χρόνια ταξιδιών για να αντικατασταθεί από τον σημερινό Πολεμιστή.

Ήδη την Πέμπτη, το πλοίο πέρασε από το Ναυάγιο  και το Μαραθονήσι, πριν καταλήξει στο λιμάνι της Ζακύνθου. Εκεί« υποδέχτηκε»  τοπικούς φορείς του νησιού, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την καμπάνια της Greenpeace ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης και συζήτησαν για τις πιθανές, νέες «πράσινες» πρωτοβουλίες.

Σήμερα Παρασκευή, το Rainbow Warrior 3 είναι ανοικτό για τον κόσμο του νησιού. Το πλήρωμα και οι εθελοντές, ξεναγούν τους κατοίκους της Ζακύνθου και τους τουρίστες, ενώ τους ενημερώνουν για την καμπάνια  της οργάνωσης, ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης. Το απόγευμα, το πλοίο αναχωρεί για το Ηράκλειο της Κρήτης.  Στη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του, μέχρι την Κρήτη, θα πραγματοποιείται έρευνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ώστε να εκτιμηθεί η ποσότητα των μικροπλαστικών που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες και η ποσότητα του πλαστικού που βρίσκεται στον πυθμένα τους.

 

Η εκστρατεία ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης

Ο λόγος που το Rainbow Warrior πλέει αυτές τις μέρες στις ελληνικές θάλασσες, είναι η εκστρατεία της Greenpeace, σχετικά με το πλαστικό μιας χρήσης. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δις πλαστικές σακούλες, 2 δις πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Η Greenpeace, με την εκστρατεία της, επιχειρεί να αναδείξει το ζήτημα – να βρει και να εξηγήσει το μέγεθός του , καθώς τα πλαστικά μιας χρήσης καταλήγουν στις θάλασσες καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα.

 

Ο υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Άλκης Καφετζής, εξήγησε στο News 24/7 τον σκοπό της εκστρατείας.

Το πλοίο, θα βρίσκεται μέχρι τις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής, στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο της Κρήτης όπου θα είναι ανοικτό για το κοινό την Δευτέρα και την Τρίτη 24 και 25 Ιουλίου, από τις 10 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 17:00 το απόγευμα ως τις 20:00.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα