Φάμελλος: Να γίνουν πράξη τα σχέδια για 'καθαρές' μετακινήσεις στις πόλεις

Επίκσεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη  Τσίπρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Επίκσεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Στο “στόχαστρο” του υπουργείου Περιβάλλοντος οι μεταφορές για τη μείωση των ρύπων. Τι ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός για τα μέτρα αντιμετώπισης και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές

"Ο τομέας των μεταφορών είναι υπεύθυνος για το 25% των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου. Ειδικότερα, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 70% των εκπομπών του τομέα μεταφορών. Συνεπώς, πρέπει οπωσδήποτε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα των μεταφορών, καθώς η συνολική πρόοδος είναι μικρή". Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Βιώσιμη Κινητικότητα στους ΟΤΑ" που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), ενώ συμμετείχε με χαιρετισμό και ο Ευρωπαίος Συντονιστής Βιώσιμης Κινητικότητας, Juan Caballero.

Στόχος της ημερίδας ήταν η συζήτηση για τη δημιουργία Δικτύου Τοπικών Συντονιστών Βιώσιμης Κινητικότητας με συμμετοχή των ΟΤΑ της χώρας καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, από μόνη της "ακόμα και η ανακήρυξη μιας πόλης ως φιλικής προς το περιβάλλον, το κλίμα και την ενέργεια είναι σημαντική, αλλά απαιτείται και η πραγματοποίηση των διακηρύξεων"

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος συνέδεσε τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, την οποία χαρακτήρισε "παγκόσμια συζήτηση με περιβαλλοντικά, αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο". "Η παγκόσμια κοινότητα έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα αντιμετώπισης, αλλά και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή " προειδοποίησε ο κ,. Φάμελλος, και αναφέρθηκε στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης παράκτιων ζωνών, των αποβλήτων και της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θετικό παράδειγμα Δήμων, που υπήρξαν πρωτοπόροι και χρηματοδότησαν αρχικά τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας από ίδιους πόρους, ενώ επεσήμανε ότι πλέον, η Ελληνική Πολιτεία, μέσω του Πράσινου Ταμείου, παρέχει στήριξη για τη χρηματοδότηση 150 σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 25 χιλιάδων κατοίκων. Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη τα Σχέδια να υλοποιηθούν, προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών, ώστε να περάσουμε "από τη σφαίρα της θεωρίας και των πολιτικών δηλώσεων στην ουσιαστική και αποτελεσματική πράξη".

Στην ομιλία του ο Αν. Υπ. ανέφερε επιπλέον και τη σύνδεση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με τις αστικές αναπλάσεις και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στις πόλεις) μέσω κατάλληλου βιοκλιματικού σχεδιασμού, και τη δημιουργία δημόσιων χώρων πρασίνου, που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

"Είναι σημαντικό να υπάρχει επιβράβευση της καλύτερης προσπάθειας και να δείχνουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που πιστεύει αυτό που κάνει, και μπορεί να έχει αποτελέσματα", κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, σημειώνοντας την πολύ μεγάλη σημασία στην προσπάθεια αυτή της διαμόρφωσης του Δικτύου των Τοπικών Συντονιστών για την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

ADVERTISING

SHARE: