Φοβάστε τα φίδια ή τους σκορπιούς; Οι σφήκες και οι σκύλοι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι

Φοβάστε τα φίδια ή τους σκορπιούς; Οι σφήκες και οι σκύλοι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι

Νέες στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να κρύβεται πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουμε

Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να “παρηγορήσει” όσους φοβούνται τα φίδια, τις αράχνες και τους σκορπιούς, διαβεβαίωνοντάς τους ότι υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνα ζώα και έντομα γύρω μας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Wilderness & Environmental Medicine δείχνουν ότι τα πιο θανατηφόρα όντα με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή ο άνθρωπος είναι οι σφήκες και τα… σκυλιά!

Ειδικόερα, από τους 1.610 ανθρώπινους θανάτους που προκλήθηκαν το διάστημα 2008 με 2015 από ζώα, οι 478 οφείλονται σε τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας και οι 272 σε επιθέσεις σκύλων. Μόλις 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φίδια, αράχνες και σκορπιούς. Επιπλέον 72 άτομα σκοτώθηκαν από άλογα, βοοειδή και χοίρους.

Η έρευνα αυτή, που διεξήγαγαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έδειξε ότι μόλις έξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από δάγκωμα φιδιού και έξι από το δηλητήριο αράχνης. Δύο άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο τον χρόνο από θαλάσσια ζώα ενώ -κατά την επταετία που μελετήθηκε- κανείς δεν σκοτώθηκε μετά από επαφή του με αρουραίο.

Ωστόσο, την εν λόγω περίοδο, συνολικά 95 παιδιά κάτω των 10 ετών σκοτώθηκαν από επιθέσεις σκύλων. Το ποσοστό θνησιμότητας από επιθέσεις σκύλων σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών είναι μάλιστα διπλάσιο από εκείνο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και τετραπλάσιο από εκείνο άλλων ηλικιακών ομάδων.

“Τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών διατρέχουν ουσιαστικό κίνδυνο” δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Jared A. Forrester από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. “Και είναι συνήθως οικόσιτα σκυλιά ή σκυλιά που είναι οικεία στα παιδιά που μπορεί να τους επιτεθούν. Εναπόκειται στους γονείς να αποτρέψουν τις επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις” κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στους 1.610 θανάτους, περίπου το 72% των θυμάτων ήταν άνδρες, και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν μεταξύ 35 και 64 ετών.

Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν θανάτους από τροχαία ατυχήματα με ελάφια και άλλα ζώα, οι οποίοι εκτιμώνται στους περίπου 200 τον χρόνο.

(Με πληροφορίες από New York Times)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα