Γαύδος: Τοπικό Χωρικό Σχέδιο για Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΘΗΝΑ-Σε εκδήλωση του TVXS , με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας» στο Πολεμικό Μουσείο// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΑΘΗΝΑ-Σε εκδήλωση του TVXS , με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας» στο Πολεμικό Μουσείο// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

"Ο δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που θα εκπονήσει Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει οδηγό και θεματοφύλακα της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού"

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με τίτλο «Σχεδιάζουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τη Γαύδο», που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου στη Γαύδο.

Ο υπουργός τόνισε ότι το ΥΠΕΝ προχωρά κατά προτεραιότητα στην επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της Γαύδου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για τη θεσμική θωράκιση του συνόλου των περιοχών Natura της χώρας. Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα δράσει υποστηρικτικά στην εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για ολόκληρη τη χώρα.

Ειδική αναφορά έγινε, στις δηλώσεις του κ. Σταθάκη, στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού, και καθώς αυτό δεν περιορίζεται στην ξηρά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε τη βαρύνουσα σημασία που έχει η διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Γαύδου καθώς και η εξισορρόπηση των διαφόρων παραγωγικών δραστηριοτήτων, μέσω της θέσπισης της Θαλάσσιας Χωροταξίας, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα από το ΥΠΕΝ.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σταθερή βούληση του Υπουργείου να στηρίξει πιλοτικά και υβριδικά έργα σε νησιά όπως η Ικαρία, η Τήλος και ο Αη Στράτης, τα οποία θα επεκταθούν στο μέλλον, εντάσσοντας και τη Γαύδο στα Πράσινα Νησιά. Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, και τις προοπτικές που διανοίγονται για την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην καθαρή ενέργεια, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τα μικρά μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως είναι η Γαύδος.

ADVERTISING

SHARE: