Γερμανία: Το Αμβούργο θα περιορίσει την κυκλοφορία παλαιότερων ντιζελοκίνητων οχημάτων

Γερμανία: Το Αμβούργο θα περιορίσει την κυκλοφορία παλαιότερων ντιζελοκίνητων οχημάτων
Η πόλη του Αμβούργου επιβάλει από τις 31 Μαΐου περιορισμούς στην κυκλοφορία παλαιότερων ντιζελοκίνητων οχημάτων, φωτογραφία αρχείου AP

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Μάιου και θα εφαρμοστεί σε δυο μείζονες οδικούς άξονες της πόλης, απαγορεύοντας την κυκλοφορία μοντέλων diesel που δεν ανταποκρίνονται στις τελευταίες προδιαγραφές εκπομπών Euro-6

Το Αμβούργο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, θα απαγορέψει από την ερχόμενη εβδομάδα την κυκλοφορία ρυπογόνων ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων σε δυο μείζονες οδικούς άξονες της πόλης.

Μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να γίνει η αρχή και για άλλες πόλεις προκειμένου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και να αυξήσουν τη πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξετάσουν δαπανηρές αλλαγές στα οχήματά τους.

Το Αμβούργο, όπου ζουν 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα πως η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 31 Μαΐου και θα αφορά τα μοντέλα ντίζελ που δεν ανταποκρίνονται στις τελευταίες προδιαγραφές εκπομπών Euro-6 (από τις 6 Σεπτεμβρίου 2014 ισχύει η προδιαγραφή).

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση που έλαβε τον Φεβρουάριο το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οι πόλεις Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν παλαιότερα μοντέλα ντίζελ.

Η λεπτομερής δημοσίευση αυτής της απόφασης την περασμένη Παρασκευή έδειξε πως οι τοπικές αρχές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν στοχευμένες απαγορεύσεις με άμεση ισχύ με στόχο να διαμορφώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και περιορισμοί που αφορούν ευρύτερες περιοχές της πόλης θα πρέπει να εφαρμόζονται σταδιακά στον χρόνο.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ επεδίωκε εδώ και καιρό να αποφύγει τις απαγορεύσεις, όπως και το λόμπι VDA της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εκπροσωπεί κατασκευαστές όπως οι Volkswagen, Daimler και BMW.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πριν από λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Γερμανία μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία) στις δικαστικές αίθουσες για τις παραβιάσεις των ορίων συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων, απόρροια των ντιζελοκίνητων αυτοκίνητων.

Η Κομισιόν είχε επιρρίψει το 2016 στη γερμανική κυβέρνηση μαζικές παραλείψεις στο θέμα του σκανδάλου ρύπων. Μεταξύ άλλων το Βερολίνο έχει κατηγορηθεί ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στην VW για την παραποίηση στις τιμές των εκπομπών ρύπων, αλλά και δεν διασφάλισε να υπάρχει επαρκής εποπτεία προκειμένου να τηρούνται οι ισχύουσες προδιαγραφές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα