Η AllForBlue έχει βάλει στόχο τις καθαρές θάλασσες και την προστασία των καρχαριών

Η AllForBlue έχει βάλει στόχο τις καθαρές θάλασσες και την προστασία των καρχαριών
Καθαρισμός παραλίας απ' την AllForBlue allforblue.org

Η Κατερίνα Τοπούζογλου ίδρυσε μια απ' τις πιο ελπιδοφόρες μη κερδοσκοπικές εταιρείες, με παγκόσμια περιβαλλοντική δράση

Πάνω από 20 τόνοι σκουπιδιών από το βυθό της θάλασσας και 100 τόνοι σκουπίδια από τις ακτές, που αντιστοιχούν σε περίπου 5.800 αντικείμενα και περίπου 14.500 λεπτά κάτω απ’ το νερό. Αυτό είναι σε αριθμούς το έργο της AllForBlue σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς ακτών και θαλασσών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πίσω απ’ αυτό η Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια καταδύσεων αλλά και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, που έχει ασχοληθεί με τη βιολογία καρχαριών, και από μικρή δεν έφευγε απ’ την παραλία αν δεν μάζευε πρώτα μαζί με τους γονείς της όσα περισσότερα σκουπίδια μπορούσε.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Κατερίνα έχει αφοσιωθεί στην προστασία των θαλασσών και ειδικότερα των καρχαριών, και παράλληλα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί μέσα από δράσεις σε όλο τον κόσμο.

Δίνοντας σεμινάρια για την προστασία των καρχαριών θέλει να αναδείξει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Παράλληλα “οργώνει” παραλίες μαζί με δύτες και εθελοντές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθαρίζοντας τις ακτές και τους βυθούς από σκουπίδια.

Το 2017 ίδρυσε την AllForBlue, ένα διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με όραμα, όπως λέει στο News 24/7, «να σταματήσει να έχει λόγο ύπαρξης», δηλαδή να εξαφανιστούν τα σκουπίδια απ’ το βυθό της θάλασσας!

Καρχαρίες: ένα «παρεξηγημένο» είδος

Ένας απ’ τους στόχους της AllForBlue είναι να καταδείξει πως οι καρχαρίες είναι το πιο παρεξηγημένο είδος του ζωικού βασιλείου, αφού είναι γνωστοί «σκουπιδοφάγοι», καθώς τρέφονται κυρίως με άρρωστα ή αδύναμα ψάρια, αλλά και σκουπίδια, αποτελώντας, όπως σημειώνει, τους επίσημους καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Έτσι, στα σεμινάρια που διαρκούν μιάμιση ώρα και είναι διαμορφωμένα ώστε να μπορεί να τα παρακολουθήσει συγχρόνως ένα παιδί πέντε ετών μαζί με τον παππού του, η Κατερίνα συστήνει σε μικρούς και μεγάλους τα εκατοντάδες είδη που υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Για την ακρίβεια πρόκειται για 506 είδη καρχαριών, εκ των οποίων τα 36 απαντώνται στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα αυτά τα σεμινάρια τα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 30.000 άτομα παγκοσμίως, στους οποίους απονέμεται δίπλωμα Shark Awareness & Ocean Conservation.

Επιχείρηση: καθαρές ακτές – καθαρός βυθός

Όπως εξηγεί στο News 24/7 δέχεται προσκλήσεις από διάφορους δήμους στην Ελλάδα, όπου μεταβαίνει και κατά τόπους παραδίδει σεμινάρια για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των καρχαριών σε μαθητές και δημότες. Παράλληλα διοργανώνει τοπικές δράσεις καθαρισμού ακτών.

Η δράση της όμως δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια η Κατερίνα, περνάει περίπου τρεισήμισι μήνες τον χρόνο σε διάφορα μέρη στον κόσμο σε ερευνητικά προγράμματα για την προστασία των καρχαριών. Έτσι, μαζί με τις ομάδες που συνεργάζεται έχει καθαρίσει παραλίες απ’ την Κούβα, το Μεξικό και τις Μπαχάμες μέχρι την Ταϊλάνδη.

«Μόλις βάλεις τη μάσκα βλέπεις πιο πολλά σκουπίδια παρά ψάρια» παρατηρεί δυστυχώς. Στην Αμερική υπάρχει σαφώς “μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση”, σημειώνει, όμως “και στην Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον”. «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο, τους δείχνουμε ότι υπάρχει κι άλλη επιλογή», τονίζει αναφερόμενη στη χρήση πλαστικής σακούλας αλλά και πλαστικού ποτηριού μιας χρήσης για τον καθημερινό μας καφέ. Προτεραιότητα πάντως για την AllForBlue είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, αφού, όπως σχολιάζει η Κατερίνα, «ένα παιδάκι που συμμετέχει σε καθαρισμό δεν πρόκειται να ξαναπετάξει σκουπίδια».

Σε κάθε περιοχή γίνονται τόσο παράκτιοι όσο και υποβρύχιοι καθαρισμοί. Οι παράκτιοι καθαρισμοί πραγματοποιούνται από τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια αλλά και από εθελοντές και μαθητές ενώ οι υποβρύχιοι από την Κατερίνα προσωπικά, σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες δύτες.

Αφού μαζέψουν σκουπίδια απ' τη θάλασσα και απ' την ακτή, κάνουν διαλογή ανά είδος (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, κλπ.) και τα στέλνουν για ανακύκλωση allforblue.org

Αφού βγάλουν σκουπίδια απ’ τη θάλασσα και μαζέψουν αυτά στην ακτή, κάνουν διαλογή ανά είδος (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, κλπ.) και στη συνέχεια με τη βοήθεια του εκάστοτε Δήμου τα μεταφέρουν στην ανακύκλωση.

Είναι βέβαια τόσο οργανωμένες οι δράσεις των υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών, όπου όλα τα σκουπίδια καταγράφονται, ζυγίζονται και περνάνε σε διεθνές data base, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τον όγκο των σκουπιδιών που αφαιρέθηκαν σε κάθε δράση, ποιος συμμετείχε, πόσοι εθελοντές, πόσοι δύτες κλπ.

Κι όλα αυτά με πλήρη αυτοχρηματοδότηση της AllForBlue, πέρα απ’ τη συνεισφορά κάποιων εθελοντών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα