Μυστήριο: Εκπομπές χημικών “δολοφονούν” το όζον από άγνωστη πηγή στην Ασία

Μυστήριο: Εκπομπές χημικών “δολοφονούν” το όζον από άγνωστη πηγή στην Ασία
Φωτογραφία από τον αμερικανικό οργανισμό NOAA, που διεξάγει έρευνες για την τρύπα του όζοντος AP

Μία νέα έρευνα αναδεικνύει τον κίνδυνο από νέες πηγές εκπομπών χημικών ρύπων, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα με την τρύπα του όζοντος.

Οι χλωροφθοράνθρακες, ή CFC, κάποτε θεωρήθηκαν θρίαμβος της σύγχρονης χημείας, πρίν γίνει αντιληπτό ότι απειλούν το Περιβάλλον. Σταθερά και ευέλικτα, αυτά τα χημικά χρησιμοποιήθηκαν σε εκατοντάδες προϊόντα, από τα στρατιωτικά συστήματα μέχρι το πανταχού παρόν “δοχείο ψεκασμού μαλλιών” (την “λακ” δηλαδή…)

Ένα αερόστατο του αμερικανικού οργανισμού ΝΟΑΑ (Εθνικός Οργανισμός για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα) πλέοντας στον ουρανό της Ανταρκτικής πάνω από τον σταθμό του νότιου πύργου Amundsen-Scott στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, μετέφερε ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται “ozonesonde”. Με αυτό έκανε μέτρηση, στο πλαίσιο της ετήσιας παρακολούθησης από την NOAA της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική.

Το ανησυχητικό συμπέρασμα: Οι αυξανόμενες εκπομπές ενός αυστηρά ρυθμισμένου χημικού “φρενάρουν” την προσπάθεια για σταδιακό περιορισμό της οπής του όζοντος, σύμφωνα έρευνα της NOAA που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, στις 16 Μαΐου 2018.

Η νέα ανάλυση μακροπρόθεσμων μετρήσεων στην ατμόσφαιρα από τους επιστήμονες της NOAA, δείχνει ότι οι εκπομπές χημικών CFC-11 αυξάνονται και πάλι, πιθανότατα από νέα – μη δηλωμένη παραγωγής, από μια μη αναγνωρισμένη πηγή στην Ανατολική Ασία.

Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι από τα μέσα έως το τέλος του αιώνα, η ποσότητα αερίων που καταστρέφουν το όζον θα πέσει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν αρχίσει να εμφανίζεται η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Εάν η πηγή των νέων εκπομπών εντοπιστεί και ελεγχθεί σύντομα, η ζημιά στη στιβάδα του όζοντος θα είναι μικρή. Εάν, όμως, δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, θα προκύψουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάκτηση της στιβάδας του όζοντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα