Νεκρή καρέτα-καρέτα σε παραλία της Ναυπάκτου

Νεκρή καρέτα-καρέτα σε παραλία της Ναυπάκτου

Θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε από λουόμενους σε παραλία της Δυτικής Ελλάδας (pic)

Ένα λυπηρό θέαμα αντίκρισαν το απόγευμα της Τρίτης λουόμενοι σε παραλία της Ναυπάκτου. Μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα ξεβράστηκε στην ακτή σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Το νεκρό κουφάρι του ζώου βρέθηκε στην παραλία της Ρίζας Ναυπακτίας, όπως μεταδίδει το τοπικό site, nafpaktianews.gr.

 

Οι χελώνες Caretta caretta θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Παρατημένος αλιευτικός εξοπλισμός, αλλά και οι αλιευτικές τράτες είναι υπεύθυνες για για πολλούς θανάτους χελωνών. Οι χελώνες μπορούν να πάθουν ασφυξία εάν είναι παγιδευμένες σε αλιευτικές τράτες.

Ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίκτυα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητας, παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες. Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών. Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν διεθνή συνεργασία, δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, εντός των ορίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του νησιού βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους αναπαραγωγή θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα στη Μεσόγειο. Η έκταση του περιλαμβάνει τον κόλπο του Λαγανά στις νότιες ακτές της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος. Η περιοχή αποτελεί τμήμα του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι το πρώτο Πάρκο τέτοιου είδους που ιδρύθηκε στην Ελλάδα αλλά και την Μεσόγειο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ NAFPAKTIANEWS

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα