Οι μύγες, νέα απειλή για την Ανταρκτική

U.S. Secretary of State John Kerry hikes in front of Mount Erebus after visiting the historic Shackleton hut near McMurdo Station, Antarctica on Friday, Nov. 11, 2016. Secretary Kerry is traveling to Antarctica, New Zealand, Oman, United Arab Emirates, Morocco, and attending APEC in Peru on his 9 day trip. (Mark Ralston/Pool Photo via AP)
U.S. Secretary of State John Kerry hikes in front of Mount Erebus after visiting the historic Shackleton hut near McMurdo Station, Antarctica on Friday, Nov. 11, 2016. Secretary Kerry is traveling to Antarctica, New Zealand, Oman, United Arab Emirates, Morocco, and attending APEC in Peru on his 9 day trip. (Mark Ralston/Pool Photo via AP) AP

Επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Πώς και γιατί η κοινή μύγα απειλεί το παγωμένο περιβάλλον της νοτιότερης ηπείρου της Γης

Το παρθένο παγωμένο περιβάλλον της Ανταρκτικής μετατρέπεται σιγά-σιγά σε πράσινο και βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα, απροσδόκητη απειλή, την κοινή μύγα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει στην περιοχή, τα φυτά και έντομα που εισβάλλουν, αποτελούν σημαντική απειλή για τη διατήρηση της ισορροπίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους εισβολείς, που είναι με τη μορφή προνυμφών ή σπόρων, επιβιώνουν στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Νότιο Πόλο, όπου η θερμοκρασία αυξήθηκε περισσότερο από τρεις βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια. Οι παγετώνες έχουν υποχωρήσει, εκθέτοντας περισσότερες εκτάσεις στις οποίες υπάρχουν αναπτυσσόμενα πιο γρήγορα από ποτέ, βρύα, προσφέροντας πιθανές κατοικίες για εισβολείς. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εμφανής στην χερσόνησο της Ανταρκτικής, η οποία αποδεδειγμένα είναι η πιο ευάλωτη περιοχή της ηπείρου στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

"Η κοινή μύγα είναι ένα τέλειο παράδειγμα του προβλήματος που αντιμετωπίζει τώρα η Ανταρκτική από τα είδη που εισβάλλουν. Έρχεται με τα πλοία, όπου υπάρχει στις κουζίνες και στη συνέχεια σε βάσεις στην ηπειρο. Πλέον έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει στην Ανταρκτική λόγω της υπερθέρμανσης και αυτό είναι ανησυχητικό. Έντομα, όπως οι μύγες, φέρουν παθογόνους οργανισμούς, που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις αυτόχθονες μορφές ζωής", δήλωσε ο Ντομινίκ Χόντγκσον της Βρετανικής Υπηρεσίας της Ανταρκτικής.

Στην Ανταρκτική υπάρχουν πολλά ιθαγενή είδη εντόμων. Μαζί με τα αυτόχθονα βρύα και τους λειχήνες, τα έντομα βρίσκονται τώρα υπό αυξημένη απειλή από τρεις σημαντικούς παράγοντες: Τους επιστήμονες που επισκέπτονται την περιοχή, τον διογκωμένο αριθμό των τουριστών και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το 2015-2016 περισσότεροι από 38.000 τουρίστες επισκέφτηκαν την Ανταρκτική ενώ περίπου 43.000 αναμένονται να είναι για την επόμενη σεζόν. "Οι τουρίστες είναι συνήθως πολύ προσεκτικοί. Δεν αφήνουν τα σκουπίδια τους και καθαρίζουν τις λάσπες από τα παπούτσια τους όταν φτάσουν στην Ανταρκτική, Με τις λάσπες μπορούν να μεταφερθούν σπόροι ή έντομα", επεσήμανε ο Χόντγκσον.

Και πρόσθεσε: "Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η μόλυνση. Οι τσάντες για τις κάμερες είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Τις παίρνουν από την μία ήπειρο στην άλλη και σπάνια τις καθαρίζουν. Τις ακουμπούν στο έδαφος και οι σπόροι από αλλού, διαταράσσουν το περιβάλλον. Είναι ένα ζήτημα".

Το "πρασίνισμα", όμως της Ανταρκτικής οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερθέρμανση. Η θερμοκρασία αυξάνεται σταθερά στην χερσόνησο από τότε που άρχισε η συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων τη δεκαετία του '50. Με βάση τα στοιχεία αυτά, τα τελευταία 60 χρόνια η περιοχή παρουσιάζει κάθε δεκαετία αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου μισό βαθμό Κελσίου.

(Πηγή: Guardian, φωτό: Mark Ralston/Pool Photo via AP)

ADVERTISING

SHARE: