ΟΗΕ: Το 2017 είναι η θερμότερη χρονιά που δεν επηρεάστηκε από το Ελ Νίνιο

ΟΗΕ: Το 2017 είναι η θερμότερη χρονιά που δεν επηρεάστηκε από το Ελ Νίνιο
Φωτογραφία αρχείου AP

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, της Αφρικής καθώς και της ασιατικής Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσουν εφέτος ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Η τρέχουσα χρονιά συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, ανέφερε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το κλίμα που άνοιξε τις εργασίες της στη Βόννη.

Η ανακοίνωση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχουν αποδοθεί μέχρι τώρα από την επιστημονική κοινότητα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων.

Τα νέα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το κλίμα της Γης στην πραγματικότητα θερμαίνεται με ταχύ ρυθμό ασχέτως της επίδρασης του Ελ Νίνιο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το 2015 και το 2016 θεωρούνται από τις θερμότερες χρονιές που έχουν σημειωθεί.

Ως αποτέλεσμα, οι χώρες της νότιας Ευρώπης, της Αφρικής καθώς και της ασιατικής Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσουν εφέτος ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ξεκίνησε η διάσκεψη στη Βόννη

Υπό την προεδρία των νησιών Φίτζι, του πρώτου κράτους-νησιού που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο, και σε φορτισμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε σήμερα στη Γερμανία η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Η διάσκεψη θα διαρκέσει ως τις 17 Νοεμβρίου.

Συμμετέχουν 197 χώρες και ο βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου (σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο) αλλά και η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς τόνισε πως ο στόχος αυτός «είναι εφικτός».

Την Συμφωνία έχουν συνυπογράψει σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, την Συρία και το Ιράν.

Ήδη, στη γερμανική πόλη βρίσκονται χιλιάδες ακτιβιστές αλλά και δημοσιογράφοι.

«Σώστε το περιβάλλον – σταματήστε τον άνθρακα» ήταν το σύνθημα μιας πορείας διαμαρτυρίας 2.000 ακτιβιστών κατά της εξόρυξης άνθρακα, που έγινε την Κυριακή στην γερμανική πόλη από μια ευρεία συμμαχία οργανισμών για το περιβάλλον, όπως οι Greenpeace, Oxfam και WWF. Η βασική διαδήλωση των ακτιβιστών θα γίνει στις 11 Νοέμβρη, ενώ η Greenpeace διοργανώνει μια διαδήλωση από 1.000 παιδιά υπό την ονομασία «Παιδιά για τη Γη».

Ηχηρή θα είναι, πάντως, η απουσία των ΗΠΑ από τη Διάσκεψη καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσα στο 2017 πως η χώρα του θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού εάν δεν πάρει ένα καλύτερο deal.

Στην Διάσκεψη αναμένεται να δώσουν το «παρών» -μεταξύ άλλων- o Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και διάσημοι ακτιβιστές όπως ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, οι ηθοποιοί Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και ο σημερινός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, ο οποίος θεωρείται ο βασικότερος «αντίπαλος» του Προέδρου Τραμπ στην πολιτική για το κλίμα.

(Με πληροφορίες από Independent, φωτογραφία: AP / David Goldman)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα