Πάνω από 1 δισ. ευρώ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων

Πάνω από 1 δισ. ευρώ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν τα περιβαλλοντικά έργα, που αφορούν στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης

Τον στόχο της κυβέρνησης για μια νέα εποχή στη διαχείριση των αποβλήτων, την εποχή της Κυκλικής Οικονομίας επεσήμαναν στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα που αφορούν στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ξεπερνούν τα 1 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται τόσο από το ΣΕΣ 2014-2020, όσο και από δημόσιους πόρους, με τις Περιφέρειες και τους Δήμους να έχουν τον πρώτο λόγο και την κυβέρνηση να στηρίζει, με όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για την ταχύτατη υλοποίησή τους. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για 16 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα προκύψουν, εφόσον απορροφηθούν όλα τα κονδύλια και ολοκληρωθούν τα έργα.

Συγκεκριμένα, 877 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε δράσεις διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων και 130 εκατ. στα βιομηχανικά απόβλητα. Ήδη έχει γίνει πρόσκληση από το ΥΜΕΠΕΡΑΝ για 273 εκατ. ευρώ για τα πράσινα σημεία και τη διαχείριση βιοαποβλήτων. Στη συγκεκριμένη πρόσκληση έχουν ήδη ενταχθεί 140 εκατ. ευρώ και, αυτές τις ημέρες, υπογράφτηκαν η υπογράφονται οι συμβάσεις. Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί και νέες εντάξεις. Το υπουργείο Οικονομίας προχωρά και σε νέες προσκλήσεις εκ των οποίων και μια που θα αφορά στην εκχώρηση 150 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής για ανάλογα έργα.

Στις αρχές της εβδομάδας, το υπουργείο προχώρησε σε έκδοση και δύο νέων προσκλήσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ για την ένταξη ώριμων και τμηματοποιημένων έργων για να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας, εξασφαλίστηκαν 51 εκατ. ευρώ από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση αυτών των έργων, ενώ το υπουργείο προχωρά και στη διάθεση επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για έργα μη επιλέξιμα, ωστόσο κρίσιμα, όπως η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ για τα οποία η Ελλάδα συνεχίζει να φορτώνεται πρόστιμα.

Τέλος, από το ΥΜΕΠΕΡΑΝ διατίθενται ακόμη 10 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση των σχετικών έργων, ενώ υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ωρίμανση ανάλογων έργων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθούν όλες οι πηγές που υπάρχουν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ και τον Σεπτέμβρη θα υπάρξει σχετική πρόσκληση για 24 εκατ. ευρώ για πράσινα σημεία.

Ο Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η διαδικασία επικοινωνίας με τους φορείς από τις Περιφέρειες και τους Δήμους και η εκχώρηση πόρων που θα βοηθήσει να προχωρήσουν τα έργα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το μεγάλο στοίχημα θα είναι ο βαθμός ετοιμότητας των φορέων και η ωρίμανση των έργων, για την οποία η κυβέρνηση έχει τη βούληση συμβάλλει.

Από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έρχονται και η οποία θα συζητηθεί και σε συνέδριο φορέων της Κεντρικής Ελλάδας που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στη Λαμία, είναι η αποκατάσταση επιβαρυμένων περιοχών όπως ο Ασωπός.

Σ. Φάμελλος: Η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην εποχή της Ανακύκλωσης

“Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι διεκδικούμε και είμαστε υποχρεωμένοι να κατακτήσουμε μια καινούργια ποιοτικά κατάσταση στη διαχείριση των αποβλήτων” τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να περάσει οριστικά στην εποχή της Ανακύκλωσης, της Κυκλικής Οικονομίας, αφήνοντας πίσω το κακό της παρελθόν.

Ο κ. Φάμελλος στάθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει και στην ανάπτυξη της Οικονομίας αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας η νέα πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων η υλοποίηση αυτών των έργων. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για τρεις πυλώνες στον σχεδιασμό της πολιτικής αυτής που είναι:

το πλαίσιό της

το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ανακύκλωση που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Αυγούστου, και

τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

“Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή στάση και αλλαγή προτεραιοτήτων από όλους” πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα μας να βάλει στόχους πέραν από αυτούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη διαχείριση αποβλήτων.

Τέλος, επεσήμανε και ο ίδιος το ρόλο της Αυτοδιοίκησης ως το εργαλείο για την υλοποίηση των έργων το οποίο η κυβέρνηση ενισχύει, θυμίζοντας ότι με το παρόν νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση προβλέπεται η πώληση για να υπάρχουν έσοδα για τους ΟΤΑ από τη διαχείριση των υλικών.

Το επόμενο κεφάλαιο που αναμένεται να ανοίξει για την κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο κ. Φάμελλος, θα είναι αυτό της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με το υπουργείο Εσωτερικών και τα ΕΛΠΕ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα