Πάνω από 500.000 οι καμένες εκτάσεις το φετινό καλοκαίρι

Στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα εντοπίζονται τα κύρια μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει την Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 για τέταρτη μέρα το καταστροφικό της έργο στη Χίο.
Η καταστροφή στο νησί είναι πολύ μεγάλη καθώς στάχτη έχουν γίνει πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών
Στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα εντοπίζονται τα κύρια μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει την Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 για τέταρτη μέρα το καταστροφικό της έργο στη Χίο. Η καταστροφή στο νησί είναι πολύ μεγάλη καθώς στάχτη έχουν γίνει πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών EUROKINISSI

Ξεπέρασαν τα 500.000 τα στρέμματα που κάηκαν από τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται τόσο δασικές όσο και γεωργικές εκτάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, ήτοι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012 κάηκαν παραπάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.

"Ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τα δεδομένα των τελευταίων 25 χρόνων και να μας υπενθυμίσει ότι ούτε τα αίτια αλλά ούτε και η ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας έχουν εκλείψει", σημειώνει η υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων στο WWF Ελλάς, Εύη Κορακάκη.

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές για φέτος, αυτές που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι συνολικά 15 και ευθύνονται για το κάψιμο 407.000 στρεμμάτων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και του WWF Ελλάς, το 47% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα έχει προέλθει από πυρκαγιές άγνωστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από εμπρησμό, είτε εξακριβωμένο ή πιθανό.

Μάλιστα, η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η αμέλεια ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως.

Σύμφωνα με στοιχεία της Π.Y. για το φετινό καλοκαίρι, έως τα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

"Το WWF Ελλάς έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας", αναφέρει ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

ADVERTISING

SHARE: