SOS για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας

SOS για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας
Πρόσφατη αεροφωτογραφία του υφάλου στην περιοχή Κουινσλάντ AP

Σύμφωνα με νέα περιβαλλοντική μελέτη ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο αργοπεθαίνει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, κρούουν επιστήμονες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Nature τα ζεστά κύματα που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ένα απ’ τους σημαντικότερους «θησαυρούς» της θάλασσας.

Ο ύφαλος υπέστη λεύκανση των κοραλλιών το 1998 και το 2002, όμως στο βόρειο τμήμα του η ζημιά ήταν μικρότερης έκτασης. Το φαινόμενο όμως, όπως και η αύξηση της θερμοκρασίας άρχισαν να εντείνονται το 2014 και συνέχισαν μέσα στο 2017. Έτσι, σήμερα περίπου τα τρία-τέταρτα των κοραλλιών του υφάλου έχουν υποστεί λεύκανση, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών καταστράφηκαν.

Η μεγαλύτερη καταστροφή συντελέστηκε το 2016, σύμφωνα με τη μελέτη, που τονίζει ότι η υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε κομμάτι του υφάλου.

«Απολέσαμε το 30% των κοραλλιών την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου του 2016» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μελέτης Terry Hughes, ο οποίος είναι διευθυντής του ερευνητικού κέντρου της Αυστραλίας για τον Κοραλλιογενή Ύφαλο στο πανεπιστήμιο James Cook.

Σημάδια καταστροφής AP

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος θεωρείται ένα απ’ τα επτά θαύματα της φύσης στον κόσμο και είναι ο μεγαλύτερος ζωντανός «οργανισμός» στον πλανήτη, αν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι. Είναι ορατός ακόμη και απ’ το διάστημα.

Κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης για περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες ενώ συνεισφέρει στην οικονομία της Αυστραλίας με περίπου 6,4 δισ. δολάρια ετησίως, προσφέροντας 64.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το ίδρυμα για την προστασία του.

Με πληροφορίες από CNN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα