ΣτΕ: Αβάσιμη η διακοπή λειτουργίας της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές

ΣτΕ: Αβάσιμη η διακοπή λειτουργίας της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές
Clashes between demonstrators and police during protest rally against gold mining in Skouries area on Mount Kakkavos in Chalkidiki, Greece on November 23, 2014. / , 23 2014. Sooc

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως η απόφαση του Π. Σκουρλέτη να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές έχει αβάσιμους ισχυρισμούς

Εσφαλμένη απόφαση καταλογίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στον υπουργό  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π.  Σκουρλέτη, σχετικά με την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Με σημερινή του απόφαση (3191/2015), το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει πως το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.

Οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν στο σκεπτικό τους:  η αιτιολογία του εγγράφου ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου είναι αφ’ ενός μεν αόριστη, καθ’ όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η αιτούσα (κλίμακα δοκιμών, τόπος, χρησιμοποιηθέντα πετρώματα), αφ’ ετέρου δε και πλημμελής διότι δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία  προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου και στο συγκεκριμένο μίγμα τροφοδοσίας (χαλκοπυρίτη-αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη) και η καλή προσαρμογή του σε βιομηχανικό επίπεδο, προς διακρίβωση των οποίων είχε εξ άλλου τεθεί ο όρος από την διοίκηση.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας,  απαραδέκτως επιχειρείται η συμπλήρωση της μη νόμιμης αυτής αιτιολογίας με το μετά τη συζήτηση κατατεθέν υπόμνημα του Δημοσίου, στο οποίο αναφέρεται ότι ούτε επιτόπου δοκιμές έγιναν ούτε επιτόπου δείγματα παρήχθησαν, καθ’ όσον το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας μέχρι σήμερα παράγει συμπυκνώματα από παλιά τέλματα αφού δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη του μεταλλείου, το δε εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών δεν έχει καν λειτουργήσει.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί

Εν πάση περιπτώσει, τονίζει το ΣτΕ, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απορριπτέοι και ως αβάσιμοι, γιατί μόνο το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα με μεταλλεύματα που είτε έχουν παραχθεί επιτόπου (αρσενοπυρίτες Ολυμπιάδας) είτε έχουν αποδεδειγμένως παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά (χαλκούχο μετάλλευμα του κοιτάσματος Bajo de Alumbrera Αργεντινής, σύμφωνα με την προσκομισθείσα από 18.1.2012 γνωμάτευση του καθηγητή του τομέα Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Επίσης, ζητείται η προσβαλλόμενη πράξη να ακυρωθεί στο σύνολό της και να αναπεμφθεί η υπόθεση στη διοίκηση προς νέα νόμιμη κρίση, κατά την εκφορά της οποίας θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ληφθούν υπ’ όψιν “αφ’ ενός οι απαντήσεις της αιτούσας επί των επικουρικών παρατηρήσεων – όπου αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι δυνατή, κατά την άποψή της, η αλλαγή των μεγεθών τροφοδοσίας της μεταλλουργικής μονάδας και αξιοποίησης του δυναμικού των Σκουριών και επισημαίνεται η συμμόρφωσή της προς τις λοιπές υποδείξεις της υπηρεσίας – και αφ’ ετέρου ότι επιστροφή φακέλου τεχνικής μελέτης προβλέπεται κατά το άρθρο 102 ΚΜΛΕ μόνο για λόγους ανεπάρκειας ή ανακρίβειας των υποβληθέντων στοιχείων”.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάκληση της άδειας της Ελληνικός Χρυσός έγινε, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη,  καθώς παραβιάστηκε  ο όρος που ανέφερε  ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Πράγματι, οι σχετικές  προβλεπόμενες δοκιμές έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και  αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Πηγή φωτογραφίας sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα