25η Μαρτίου: Μηνύματα ενότητας απ’ τους πολιτικούς αρχηγούς

25η Μαρτίου: Μηνύματα ενότητας απ’ τους πολιτικούς αρχηγούς
" '', , , , , 17 , 2018 George Vitsaras / SOOC

Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την εθνική επέτειο του '21

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Επανάστασης του ’21, με τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα στις 11. Μηνύματα ενότητας απ’ τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά και μηνύματα με αιχμές προς Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στα Ψαρά για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο, και στην Ορεστιάδα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί αυτή την ώρα τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου κατά την είσοδό του αποδόθηκαν τιμές από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, αγήματα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Αμέσως μετά θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων. Παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. επίσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος γκρίζων ζωνών», τονίζει στο μήνυμά του ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Με την ευκαιρία της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου έχω χρέος να επισημάνω ότι κατά την ιστορική πορεία του λαού μας και του έθνους μας επιβεβαιώθηκε, μεταξύ άλλων, η ακόλουθη αυταπόδεικτη αλήθεια: Όσες φορές εμείς, οι Έλληνες, πορευθήκαμε ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Ενώ ο διχασμός μας οδήγησε σε καταστροφές, που στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού», σημειώνει ακόμη για την εθνική επέτειο. Χθες, όμως έστειλε άλλο ένα μήνυμα προς Τουρκία, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της Άνδρου. «Βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας, την οποία επιδιώκουμε ειλικρινώς -επεσήμανε- είναι το να κάνουμε τις θάλασσές μας, την Μεσόγειο και το Αιγαίο, γέφυρες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν στον δρόμο της δημιουργίας. Και οι αντηρίδες, πάνω στις οποίες στηρίζονται αυτές οι γέφυρες, είναι οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου, στο σύνολό του», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στους δύο στρατιωτικούς, επισημαίνει στην ημερήσια διαταγή του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο Πάνος Καμμένος. «Η χώρα μας εφαρμόζει πάντα το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και είναι υπόδειγμα κράτους που υλοποιεί την «καλή γειτονία και φιλία» στην περιοχή. Αντίθετα η Τουρκία παρεκκλίνει πολλές φορές από τις συνηθισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε μεθοριακές καταστάσεις μεταξύ γειτονικών κρατών», σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Σήμερα είναι ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Ορόσημο μακροχρόνιων αγώνων του λαού μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία», υπογραμμίζει στο μήνυμά της η Φώφη Γεννηματά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Η επέτειος του ‘21 δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές, αλλά και για να κοιτάμε μπροστά και να αγρυπνούμε. Αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από τα διδάγματα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του σήμερα. Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και δικό μας χρέος προς την πατρίδα, την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας είναι να τα υπερασπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι», καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

«Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο. «Αυτό είναι το δίδαγμα του 1821. Δυστυχώς το πάθος, μας οδηγεί να στρεφόμαστε, συχνά, ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν λύνουμε προβλήματα αλλά φτιάχνουμε χαρακώματα. Έτσι βολοδέρνουμε 9 χρόνια στην κρίση. Ενώ, με τόσες θυσίες, έπρεπε να είχαμε βγει στο ξέφωτο – όπως βγήκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας».

«Η μη αναμενόμενη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων, εναντίον μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, είναι η απτή απόδειξη ότι κανένα καθεστώς, κανένας τύραννος, όσο αιώνιος και πανίσχυρος κι αν εμφανίζεται, δεν μπορεί να κρατήσει υποτελή έναν εξεγερμένο λαό που έχει το δίκιο με το μέρος του» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει: «Σήμερα, που στην Ευρώπη το σκοτάδι του εθνικισμού και του ρατσισμού κάνουν ξανά την εμφάνισή τους, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο αγώνας για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα, λαϊκή κυριαρχία είναι αδιάλειπτος και πάντοτε επίκαιρος».

To KKE κάνει λόγο για σύγκρουση της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης με τη φαιουδαρχική Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναφέρεται σε νέα επαναστατική τάξη, την Εργατική και επισημαίνει: Σήμερα, ο λαός έχει συμφέρον να προσπεράσει τα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας», που απευθύνουν όλα τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης. Άλλωστε, «εθνική ενότητα» δεν υπήρχε ούτε το 1821. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα, την ίδια την ιστορία».

«Με αισιοδοξία, ισχυρή θέληση και πίστη στις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων θέτουμε τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη που θα μας επιτρέψει να αναπνεύσουμε ελεύθερα» τονίζει σε μήνυμά της για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου. Εππίσης, διαμηνύει πως «με αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρίας, εθνική αυτοπεποίθηση και ομοψυχία θα υπερασπιστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της πατρίδας μας απέναντι σε όποιον τα επιβουλευτεί, αν χρειαστεί». Αναφερόμενη στην εθνική επέτειο, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επισημαίνει πως «η Εθνεγερσία του 1821, που τιμούμε ανήμερα του Ευαγγελισμού, είναι μια κορυφαία στιγμή στην πορεία του έθνους μας και αποτελεί ένα μεγαλειώδες γεγονός με παγκόσμια και διαχρονική ακτινοβολία» και προσθέτει: «Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς Τούρκους, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και αξίωσαν την απελευθέρωσή τους, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες δεν αλλοτριώθηκαν και δεν ξέχασαν ποιοι ήταν. Με απαράμιλλη αποφασιστικότητα έδωσαν τον αγώνα υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Απέδειξαν περίτρανα πως οι αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας και της εθνικής υπόστασης είναι υπεράνω όλων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα