Αχτσιόγλου: Διπλασιασμός επιδομάτων για 650.000 οικογένειες

Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Nov. 8 , 2017 /      , , 8 , 2017
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Nov. 8 , 2017 / , , 8 , 2017 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Η υπουργός Εργασίας τόνισε στο Ραδιόφωνο 24/7 πως η κυβέρνηση απέδειξε “με τον πιο σαφή τρόπο ότι όταν δεν μπαίνει εμπόδιο από την άλλη μεριά, μπορεί να κλείνει πολύ γρήγορα τις αξιολογήσεις, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα”

Η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για το επίμαχο ζήτημα της αξιολόγησης και διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον νέες συναντήσεις με τους θεσμούς καθώς έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για τις υπουργικές αποφάσεις των μέτρων που συμφωνήθηκαν.

Η κα. Αχτσιόγλου τόνισε πως "όταν δεν μπαίνει εμπόδιο από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση μπορεί να κλείνει πολύ γρήγορα τις αξιολογήσεις και να φέρνει θετικά αποτελέσματα”.

Σχετικά με το ζήτημα των απεργιών, ανέφερε πως σύμφωνα με τη νέα σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα απαιτείται το 50%+1 για να παρθεί απόφαση για απεργία από ένα σωματείο, συγκριτικά με το 33%+1 των εγγεγραμμένων που απαιτείτο μέχρι τώρα. "Ήταν μια απαίτηση των θεσμών από το 2010 η συγκεκριμένη ρύθμιση" τόνισε η υπουργός Εργασίας, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά στα σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας, τα κλαδικά σωματεία, τα εργατικά κέντρα ή τις ομοσπονδίες. “Η ουσία είναι η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων. Το ζήτημα δεν είναι το 1/3 ή το 1/2 αλλά το αν θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι πιο ενεργά στις απεργίες” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα δεδουλευμένα μισθωτών σε περιπτώσεις πτωχευμένων επιχειρήσεων η κα. Αχτσιόγλου επεσήμανε: "Αυτό, το οποίο 'κερδίσαμε' κατά τη διαπραγμάτευση το Σάββατο είναι ότι στη σειρά κατάταξης των πιστωτών θα προηγείται ένα 'υπέρ-προνόμιο' των δεδουλευμένων των εργαζομένων για έξι μήνες. Δηλαδή έξι απλήρωτοι μισθοί εργαζομένων θα προηγούνται σε κάθε περίπτωση όλων των προηγούμενων πιστωτών".

Ερωτηθείσα σχετικά με την ανεργία, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι μπορεί να πέσει κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2018. "Η ουσία είναι νομίζω διμέτωπη, δηλαδή ένα ζήτημα είναι η μείωση της ανεργίας. Φαίνεται ότι θα έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση και το επόμενο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο ζήτημα είναι η ποιότητα των θέσεων εργασίας και για εμένα εκεί κομβικό είναι το ζήτημα των μισθών. Να μπορέσουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 να δούμε μια αλλαγή πια στο επίπεδο των μισθών και στον κατώτατο μισθό.

Τέλος, η κα. Αχτσιόγλου επεσήμανε πως υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για διπλασιασμό των επιδομάτων για 650.000 οικογένειες με παιδί από τις αρχές του 2018, ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες, πλέον θα λαμβάνουν παραπάνω λεφτά ως επίδομα. Για παράδειγμα, οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν 280 ευρώ τον μήνα, ενώ προηγουμένως λάμβαναν 240 ευρώ τον μήνα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά σε οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 34.000 ευρώ.

(Φωτογραφία: Sooc)

ADVERTISING

SHARE: