Άγρια κόντρα Κύρτσου-Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο

Άγρια κόντρα Κύρτσου-Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο

Αφορμή του καυγά ενώπιον των Ευρωβουλευτών ήταν φυσικά η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών (Vid)

Η Ελλάδα, το πρόβλημα του χρέους και η πορεία της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, βρέθηκαν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συζήτησε την κατάσταση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, την ώρα που οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να βγει από την οικονομική ύφεση και η ελάφρυνση η όχι του χρέους της, αποτελούν τα σημεία τριβής, μεταξύ ΔΝΤ και κρατών μελών εν όψει και του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα πνεύματα μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ οξύνθηκαν με αποκορύφωμα τον καυγά του Γιώργου Κύρτσου και του Στέλιου Κούλογλου.

Ο κ.Κύρτσος αφού έλαβε το λόγο κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως εκείνη είναι υπεύθυνη για τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης γεγονός που όπως υπογράμμισε, θα ανεβάσει το κοινωνικό κόστος της συμφωνίας όταν αυτή τελικά θα επιτευχθεί αναγκαστικά ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση “πολιτικά αποδυναμωμένη”.

Αμέσως μετά ο Στέλιος Κούλογλου σήκωσε το γάντι και απάντησε σε έντονο ύφος επικαλούμενος σειρά θετικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

“Πριν από λίγο, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι υπάρχουν θετικά οικονομικά στοιχεία. Προχθές ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η απόδοση ήταν μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα. Τις προάλλες ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τρομερές αλλαγές. Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχουμε κάνει περισσότερες αλλαγές από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μόνο εσείς κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση. Θα ήθελα να μου πείτε τι από τα δύο ισχύει: Ή εσείς διαστρέφετε την αλήθεια για φτηνούς πολιτικούς λόγους, ή οι κ.κ. Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις και Ντάισελμπλουμ προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ” είπε χαρακτηριστικά.

Ο διάλογος δε σταμάτησε εκεί με τον κ.Κύρτσο να απαντά επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΝΔ για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Να θέσετε την πολιτική σας στην κρίση του ελληνικού λαού

“Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πολιτικά, πίσω από τους ανθρώπους που ελεεινολογούσε και κατήγγειλε μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Αυτή η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, βοηθήσαμε βέβαια εμείς και εμείς την επιβάλαμε, αλλά η ερμηνεία των όσων λένε οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πάντα επιλεκτική. Εάν νομίζετε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν προσχωρήσει στη δική σας πολιτική, μπορείτε με αυτή τη βεβαιότητα να θέσετε την πολιτική σας στην κρίση του ελληνικού λαού. Να δούμε εάν από το 36% που είχατε, θα πιάσετε το 15 %.”

Πέραν των αντεγκλήσεων των δύο ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής,  Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι μια συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι εφικτή στο κοντινό μέλλον. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ότι έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο πρόσθεσε, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και ότι είναι δυνατή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδα και πιστωτών.

Ο κ.  Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ – ΝΔ) , κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι «η καθυστέρηση είναι καταστροφή για την ελληνική οικονομία» και συνέχισε λέγοντας «αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, είναι λόγια του πρωθυπουργού και λόγια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας επίσης τον ίδιο μήνα. Η αβεβαιότητα επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια», είπε.

Για να βγει η χώρα από την κρίση «χρειάζεται το τρίπτυχο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κοινοβουλευτική δημοκρατία ελεύθερη οικονομία χωρίς δάκρυα των υπουργών του κ. Τσίπρα για οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για επενδύσεις και γιγαντιαίες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», προσέθεσε.

Ο κ.  Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα «επιστρέφει στην ανάπτυξη και υπερκαλύπτει τους στόχους που είχε αναλάβει με τη συμφωνία. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 ήταν τετραπλάσιο του συμφωνημένου. Και για το 2016 έχουμε μια μικρή ανάπτυξη αντί για ύφεση, το ΔΝΤ έπεσε πάλι έξω στις προβλέψεις του και η ανάπτυξη για το 2017 και το 2018 είναι της τάξης του 3%», δήλωσε.

«Το ερώτημα λοιπόν είναι», είπε  «αν θα βοηθήσετε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να βγουν επιτέλους στο ξέφωτο της ανάπτυξης και να συνεχίσουν να μειώνουν ταχύτερα την ανεργία ή θα αφήσετε τον χρόνο να κυλάει υποκύπτοντας στους εκβιασμούς είτε του κυρίου Σόιμπλε είτε του ΔΝΤ, που παράγουν αστάθεια και οπισθοδρόμηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα