Αμφίβολη η μετάβαση Τσίπρα – Ερντογάν στη Γενεύη

Αμφίβολη η μετάβαση Τσίπρα – Ερντογάν στη Γενεύη

H Τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παίζει ένα "κρυφτό" για το αν τελικά ο Τούρκος πρόεδρος θα παραστεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό, 48 ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης στις 12 του μήνα

Αναμένοντας τα αποτελέσματα και των σημερινών συνομιλιών Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν θα οργανώσουν με μεγάλη προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους στην «σκακιέρα» του προσφυγικού, την ώρα που και στην Άγκυρα, μέχρι αργά χθες το βράδυ, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από Τουρκικές πηγές, μια έντονη «κινητικότητα».

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως υπάρχει μια αφετηρία σύμφωνα με την οποία οι δυο ηγέτες δεν θα μεταβούν στη Γενεύη από τη στιγμή που δεν υπάρχει «έδαφος» για συμφωνία. Η παρουσία τους θα κριθεί στο βαθμό που οι συνομιλίες προχωρήσουν σε έναν σημαντικό βαθμό. Αυτό, άλλωστε διευκρίνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο διευκρίνιζαν πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν να υπάρξει, έστω και την τελευταία στιγμή κάποιος «αιφνιδιασμός» από την πλευρά του Τούρκου προέδρου, σχετικά με την μετάβασή του στη Γενεύη και για αυτό το λόγο υπάρχει ένας «υψηλός βαθμός ετοιμότητας».

Απίθανο δεν θεωρείται και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μεταβεί στην Ελβετική πόλη ανεξάρτητα από την παρουσία του Ταγίπ  Ερντογάν, στο βαθμό που θα υπάρχει προοπτική συμφωνίας. Η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως του Αντόνιο Γκουτιέρες, αλλά και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ενισχύει ένα τέτοιο σενάριο.

Από τη στιγμή, πάντως που στην Τουρκία διαμηνύουν ακόμα πως δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το ζήτημα των εγγυήσεων στην Κύπρο δεν φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος, τουλάχιστον ως προς την πολυμερή διάσκεψη, της οποίας το αποκλειστικό αντικείμενο είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Εδαφικό, επιστροφή προσφύγων, περιουσιακά, εκ περιτροπής προεδρία και διοικητικά ζητήματα μπαίνουν στο τραπέζι και σήμερα με την κατάθεση των χαρτών αύριο το βράδυ να ολοκληρώνει τις διαδικασίες των διμερών συναντήσεων.

«Αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Κύπρος έχουν δείξει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας σε μια κοινή γραμμή που έχουν χαράξει», δήλωναν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται την Τετάρτη να έχει έναν νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόοδο των εργασιών, ενώ σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται όλες τις τελευταίες ημέρες με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελληνοτουρκική πλευρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα