Aναταράξεις στη ΝΔ και εμπόδια στον πολιτικό σχεδιασμό του Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στις 18:30, σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece με τίτλο: «Η Ευρώπη στον απόηχο των γερμανικών εκλογών», στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας. Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στις 18:30, σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece με τίτλο: «Η Ευρώπη στον απόηχο των γερμανικών εκλογών», στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας. Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Οι σχέσεις του προέδρου της ΝΔ με τους καραμανλικούς. Η αποστασιοποίηση Μίχαλου από τη γραμμή Μητσοτάκη για εκλογές. Η επαναπροσέγγιση Μεϊμαράκη Παπαμιμίκου. Ο ρόλος Σαμαρά και Γεωργιάδη. Η υπόθεση Αυγενάκη

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του για τους κοινωνικά αδύνατους ενόψει και του τρίτου προσυνεδρίου του κόμματος την Τετάρτη, είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει καταστάσεις που είτε προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ είτε δημιουργούν εμπόδια στην προώθηση της δικής του πολιτικής ατζέντας στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του Κώστα Μίχαλου από τη συχνότητα του ραδιοφώνου 24/7 που εξέφρασε τη διαφωνία του για το γαλάζιο αίτημα των εκλογών λέγοντας ότι πρόωρες εκλογές θα έφερναν αποσταθεροποίηση αλλά και η θετική εκτίμησή του για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης ενόχλησαν το Μοσχάτο. Παρά το γεγονός ότι στη ΝΔ δεν σχολιάζουν επισήμως της δηλώσεις του κ. Μίχαλου, εντούτοις ορισμένα στελέχη της θέτουν ευθέως το ερώτημα «τι κόμμα θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές;».

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως η ηγεσία της ΝΔ επιζητά την δημόσια επαναβεβαίωση πως οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με το καραμανλικό στρατόπεδο είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Μοσχάτο είδαν εξόχως θετικά το γεγονός ότι ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης υποδομών Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι «είναι ίσως η μόνη περίοδος στην ιστορία της ΝΔ, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν υπάρχουν προβλήματα και διαφορετικές γραμμές εντός της ΝΔ» (Αθήνα 9,84), ερμηνεύοντας παράλληλα το σύνολο των δηλώσεών του στη συγκεκριμένη συνέντευξη και ως στήριξη του προέδρου της ΝΔ στην επιλογή του να διαγράψει την Κατερίνα Παπακώστα.

Οι διεργασίες αυτές σχετίζονται από ότι φαίνεται και με παράλληλες κινήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Πολιτικό και ειδικότερα εσωκομματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δύο πάλαι ποτέ εσωκομματικοί αντίπαλοι όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Αντρέας Παπαμιμίκος έκαναν κοινή πολιτική εμφάνιση σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με τον κ. Μεϊμαράκη να χαρακτηρίζει «εξιλαστήριο θύμα» άλλων τον κ. Παπαμιμίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μετά την εσωκομματική του ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αποστασιοποιηθεί από κεντρικές πολιτικές επιλογές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

O κ.Μειμαράκης στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές, κατέθεσε το πολιτικό του μανιφέστο, ενόψει του ιδεολογικού συνεδρίου του κόμματος, τον Δεκέμβριο, συνοψίζοντας στα παρακάτω:

1ον. Η ΝΔ είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και εκφράζει το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που προσδοκούν ένα ασφαλέστερο και παραγωγικότερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

2ον. Χαρακτηρίζεται από το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση και τον διάλογο σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος με αιχμή του δόρατος τα Εθνικά θέματα.

3ον. Πρεσβεύει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ανάπτυξη, το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τη δημιουργικότητα του Έλληνα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα πρεσβεύει την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την κοινωνική ευαισθησία και την προστασία των αδύνατων στρωμάτων.

4ον. Η παράταξη δίνει έμφαση στου νέους έχοντας το βλέμμα της στραμμένο στα δικαιώματά τους για καλύτερη εκπαίδευση και εργασία.

5ον. Ταυτόχρονα τιμά και αναγνωρίζει την διαχρονική προφορά όλων όσων προσέφεραν στην Παράταξη και την πατρίδα καθώς συνεκτικό στοιχείο της ΝΔ είναι ο σεβασμός στην ιστορία της, τους αγώνες και την προσφορά των αγνών ανώνυμων αγωνιστών.

6ον. Η παράταξη διαχρονικά διαπνέεται από το στοιχείο της ενότητας, την ταύτιση και την συνεννόησης στις ιδεολογικές αρχές και αξίες της και συστρατευόμαστε όλοι στο πλευρό του εκάστοτε προέδρου.

Με την παραπάνω ιδεολογική πλατφόρμα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, παρεμβαίνει δημόσια στην ιδεολογική κουβέντα που έχει ανοίξει για τη φυσιογνωμία του κόμματος και καταθέτει το πολιτικό του μανιφέστο ενόψει του ιδεολογικού συνεδρίου.

O κ.Παπαμιμίκος αναφέρθηκε σε ιστορίες από τη ζωή του Νίκου Βακάλη καθώς ήταν ο πολιτικός του μέντορας που που του εμφύσησε τη μετριοπάθεια, την μόνιμη επιδίωξη για συναίνεση και διάλογο.

Ταυτόχρονα η κινητικότητα του Άδωνι Γεωργιάδη και του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται επίσης σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο. Άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο προ ημερών του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ όταν ο τελευταίος τον χαρακτήρισε «γιαλατζί λαϊκιστή», γεγονός που είχε προκαλέσει τη μήνη του Αντώνη Σαμαρά και υποχρέωσε τον Λευτέρη Αυγενάκη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να κάνει εν είδη αυτοκριτικής λόγο για μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ συνιστώντας στα στελέχη της ΝΔ να είναι προσεκτικά στο δημόσιο λόγο τους.

Πάντως προς ώρας το μεγαλύτερο αγκάθι για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί η υπόθεση Αυγενάκη ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο της κυβέρνησης μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για συνομιλίες και σχέσεις με μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Ο γραμματέας της ΝΔ απάντησε χτες με εξώδικο διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται ενώ επέμεινε στην προαναγγελία της προσφυγής του στη δικαιοσύνη.

ADVERTISING

SHARE: