Ανοίγει ο κύκλος της ενημέρωσης των αρχηγών

Ανοίγει ο κύκλος της ενημέρωσης των αρχηγών
Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου για την Δημοκρατία "ATHENS DEMOCRACY FORUM 2017" Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017.(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών δρομολογεί το Μαξίμου για την πΓΔΜ. Τα φώτα στη "συνεννόηση" Τσίπρα- Καμμένου

Τον κύκλο της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ αναμένεται να ανοίξει ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από το Νταβός της Ελβετίας, δρομολογώντας ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, αλλά και ψάχνοντας την «χρυσή τομή» με τον κυβερνητικό του εταίρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα από το Νταβός και η αποτίμηση που κάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι θετική σε όλα τα επίπεδα: είτε πρόκειται για τις ανακοινώσεις Ζάεφ περί μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού της πΓΔΜ, είτε για τα θετικά λόγια του Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με την ελληνική οικονομία ή για την παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, κυβερνητικοί παράγοντες μεταδίδουν την ικανοποίησή τους για όσα έγιναν στο «μαγικό βουνό» του Νταβός σε όλα τα επίπεδα.

Κύκλος ενημέρωσης

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το θέμα που έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα πάνω του δεν είναι άλλο από την ονομασία της πΓΔΜ και το γενικότερο «Μακεδονικό» ζήτημα, υπό την έννοια ότι το Μαξίμου έχει διευκρινίσει σε όλους τους τόνους πως η λύση θα πρέπει να είναι συνολική και να μην περιορίζεται μόνο στην ονομασία.

Τούτων δοθέντων, άμα τη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα σήμερα, από το Νταβός, στο Μαξίμου αναμένεται να ξεκινήσουν οι σκέψεις για την εσωτερική πολιτική διαχείριση του θέματος. Ήδη, η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει «κόκκινο», πριν καν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση λύσης στο τραπέζι.

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συσκεφθεί με στενούς συνεργάτες του και με υπουργούς, προκειμένου να επιλεγεί ο προσφορότερος τρόπος ενημέρωσης όλων των κομμάτων. Κατά πληροφορίες, το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει να γίνει δεκτός από το Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για όλα όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αλλά και για την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως τώρα στις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αμέσως μετά, σειρά παίρνουν οι αρχηγοί: ο πρωθυπουργός έχει να επιλέξει μεταξύ των κατ’ ιδίαν συναντήσεων και της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Παρότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, όλα δείχνουν ότι σε αυτή τη φάση στο Μαξίμου δεν βλέπουν τον λόγο να ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, καθώς προς το παρόν η διαπραγμάτευση έχει… μόλις αρχίσει. Όλα, λοιπόν, δείχνουν πως θα προκριθεί η λύση της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών κατά μόνας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με προσκλήσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς καθέναν-καθεμία αρχηγό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είτε με κύκλο ενημέρωσης από τον Νίκο Κοτζιά προς τους υπευθύνους Εξωτερικής πολιτικής των κομμάτων. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών μπορεί επίσης να συγκαλέσει και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αν τυχόν αποφασιστεί η ενημέρωση να μην φτάσει στο ανώτερο επίπεδο.

Στο επίκεντρο ο Καμμένος

Πάντως, με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρνηθεί προκαταβολικά τυχόν πρόσκληση για το Μέγαρο Μαξίμου και έχει αξιώσει «ενιαία κυβερνητική γραμμή» ως όρο και προϋπόθεση συμμετοχής του σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι προφανές ότι η πλέον σύνθετη συζήτηση που θα έχει να διεξαγάγει με την επιστροφή του από το Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι με τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο. Κατόπιν της συζήτησής του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός προφανώς και γνωρίζει ποιες ονομασίες είναι αποδεκτές και αποτελούν «κοινό παρονομαστή» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Όμως, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει ότι δεν ψηφίζει «σύνθετη ονομασία» με χρήση του όρου «Μακεδονία», στο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι έχει πλέον έρθει το πλήρωμα του χρόνου να λυθεί ή να κοπεί ο συγκεκριμένος Γόρδιος δεσμός –και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν διεξαχθεί μία ειλικρινής συζήτηση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για την διαχείριση της επόμενης μέρας, με δεδομένη και την πολιτική εκμετάλλευση των διαφωνιών του Πάνου Καμμένου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα